ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Brdskou krajinou na zříceninu Valdek

Hledáte nějakou ryze lesní výpravu poblíž Brdských lesů s odměnou v podobě unikátní zříceniny? Za dlouhá léta na cestách jsem se naučil, že středočeský kraj má i po 10 letech putování stále co nabídnout. Jde o nevyčerpatelnou studnici možných tras a plánovat můžete doslova každý den. Jednou se mým cílem stávají studánky a po druhé zase vyhlídky. Pro širokou veřejnost je však nejzajímavější výprava okružní a pokud možno z hradem, nebo alespoň zříceninou. Je jasné, že se mezi čtenáři naleznou i turisté, kteří upřednostňují lesní cesty a čerstvý vzduch, proto se tentokrát podívejme na skloubení obou variant. Moje kroky mě tak po nenáročném 3 hodinovém treku dovedly ke zřícenině Valdek.

Brdskou krajinou na zříceninu Valdek

Hrad Valdek nechal postavit rod Buziců ve 13. století a doposud se z jeho gotické krásy dochovala slušná část, která stojí za návštěvu. Poblíž zříceniny se táhne červený potok procházející hustým brdským hvozdem. Zároveň upozorňuji, že zdejší lesy jsou nebezpečné svou neprostupností a že velká část Brd je turisticky neoznačena - proto doporučuji se držet předepsaného návodu a nikam zbytečně neodbočovat. Už několikrát se z místních někdo ztratil a dlouhé hodiny hledal cestu nazpět. Ocitáme se totiž v kdysi tajném vojenském prostoru. Díky tomu si však zdejší příroda zachovává svůj patřičný glanc. Hradní zřícenina ja volně dostupná a nachází se přesně uprostřed 3 hodinového putování.

Brdskou krajinou na zříceninu Valdek

Automobil nechte ve vesnici Podluhy poblíž Hořovic a vydejte se do temného lesa po žluté. Cesta krásnou přírodou není nijak dlouhá a dokonce se nemusíte ani bát náročného terénu. Asi po hodince cesty lesem se dostanete na Krejčovky, kde se nachází pitná studánka. Zde si můžete dočerpat zásoby a vydat se dále k zřícenině, která od studánky není dál než 600 metrů. Cesta je příjemná a velmi pohodlná, takže ji zvládnou i celé rodiny s dětmi. Jakmile se pokocháte Valdekem, dejte se po žluté směrem do Neřežína a odtud až k rozcestí Záskalská, kde se vydáte po zelené na Mrtník. Tato cesta vás opět zavede do lesů, tentokrát však otevřenějšího charakteru. Pokračujte až k rozcestí u Krejčárků, kde uvidíte modrou turistickou značku vedoucí do Podluh.

Cestu byste měli zvládnout za 3,5 hodiny i s prohlídkou zříceniny.

Zřícenina Valdek Vojenský prostor

Mohlo by vás zajímat