ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Bruntál, město s Pradědem za zády

O Bruntále se říká, že je to nejstarší a zároveň nejošklivější město naší republiky. Bylo založené už v roce 1213, což asi málokdo z vás ví. Leží v Moravskoslezském kraji, za zády mu dýchá Praděd a svírá ho krásné panorama hor.

Do Bruntálu jsem pravidelně jezdila víc jak sedm let a musím říct, že z počátku mi opravdu připadalo jako nejneutěšenější město naší republiky. Rozpraskané chodníky, neudržované památky, takřka žádné kulturní akce. Během těch let se ale Bruntál postupně měnil, historické jádro s řadou zajímavých domů prošlo rekonstrukcí, je zde zajímavý zámek s pěknými zahradami a v posledních letech zde byl vybudován aquapark s wellness centrem.

Jestli do Bruntálu někdy zavítáte, určitě se zastavte v turisticky nejatraktivnějším místě, zdejším zámku. Jedná se o renesanční stavbu s barokními úpravami a arkádovým nádvořím zajímavého půdorysu tvaru kruhové výseče. S podobným půdorysem nádvoří jsem se sama ještě nikde nesetkala. V období adventu bývají právě zde vánoční trhy a interiéry zámku si samozřejmě můžete projít s průvodcem. Projděte se také po zdejších zámeckých zahradách, kde je volný vstup, a kde se nachází salla terena. Ze dvou stran zámek přímo lemuje poměrně frekventovaná silnice, dá se říci hlavní tepna Bruntálu, což je poměrně škoda, protože zde není takový klid, jaký byste čekali, ale i přesto jsou zahrady pěkné a udržované.

Bruntál, město s Pradědem za zády

Zámek v Bruntále, renesance s barokním úpravami

V centru si určitě projděte náměstí s řadou pěkných domů, z nichž nejvýznamnější je asi Gabrielův dům (č.p. 54) s krásným renesančním štítem, typickým pro slezskou architekturu 16. století. Číslo popisné 33 má další hezký nárožní dům, ve kterém je dnes velmi příjemná cukrárna.

TIP na procházku: Uhlířský vrch

Uhlířský vrch je přírodní památkou, položenou v nadmořské výšce 672 m.n.m. Jedná se o jednu z nejmladších sopek v ČR, dnes je již vyhaslou sopkou z období čtvrtohor. Uhlířský vrch je pěkně vidět už z dálky, především z cesty vedoucí od Šumperka nebo od Olomouce. Přímo na vršku se nachází barokní kostel Panny Marie Pomocné, k němuž vede křížová cesta dřevěných plastik sochaře Nedomlela.

Uhlířský vrch najdete asi 3 km ve směru na jihozápad od Bruntálu a okolní krajině naprosto dominuje. Územím prochází zeleně značená turistická trasa, táhnoucí se z Bruntálu k vodní nádrži Slezská Harta. Z vrchu je nádherný výhled nejen na město Bruntál!

TIP na výlet: Praděd

Z Bruntálu se dá podniknout celá řada pěkných výletů, ať už do okolních měst jako Krnov, Olomouc nebo Šumperk, ale i do hor. Pokud budete v Bruntále na víc jak dva dny, rozhodně si zajeďte na Praděd, nejvyšší horu Moravy a druhý nejvyšší vrchol České republiky.

Bruntál, město s Pradědem za zády

Praděd v létě

Bruntál, město s Pradědem za zády

Výhled na okolí si můžete užít ze zdejší rozhledny

Myslím, že trasa se dá pojmout i jako cyklovýlet, ale já ji tehdy absolvovala částečně autobusem a částečně pěšky. Autobusem jsme brzy ráno vyrazili na Hvězdu, což je rozcestí nedaleko Karlovy Studánky. Odtud pak jezdí kyvadlová autobusová doprava na Ovčárnu, turistickou chatu pod Pradědem, odkud už můžete začít výšlap pěšky. Kyvadlová doprava zde jezdí každou hodinu a nahoru k Ovčárně vás autem nepustí, pokud nemáte povolení. Cestu můžete absolvovat pěšky, ale vede vlastně jen asfaltkou lesem, takže není až tak zajímavá. Od Ovčárny už se pěkně otevírá výhled na Praděd a cesta je rozhodně zajímavější.

Pokud se budete chtít vydat jinou trasou, můžete ještě před Pradědem sejít vlevo ke Švýcárně, což je také turistická chata.

Cestou zpátky si určitě vymezte trochu času pro návštěvu Karlovy Studánky, lázeňského města s nejčistším vzduchem ve střední Evropě.

Cesta mezi rozcestím Hvězda a Bruntálem je opravdu okouzlující a určitě bych ji doporučila i pro výlet na kole. Čím víc se vzdalujete od Bruntálu, tím bezprostředněji se ocitáte v horách a Praděd už je z některých výhledů takřka nadosah. Silnici lemují pěkně udržované roubenky a především hluboké lesy.

Bruntál, město s Pradědem za zády

Cestou z Pradědu se můžete vyydat do Karlovy Studánky

Bruntál, město s Pradědem za zády

Karlova Studánka je druhou nejmenší obcí v České republice

Rozhledna na Pradědu Bruntál, město s Pradědem za zády Zámek v Bruntále Karlova Studánka Karlova Studánka

Mohlo by vás zajímat