ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Celodenní výlet po Českém ráji

Ne nadarmo se nazývá Českým rájem. Jde o místo doslova nabité kouzelnou atmosférou. Jako by se zde na malou chvíli zastavil čas a vaše všechny starosti se staly nedůležitými. Jen si užíváte okolní přírodu, zpěv opeřených zástupců zdejší fauny a šustění hlubokých hvozdů. Já osobně jsem tento trek prošel hned několikrát a pokaždé bylo co objevovat. Namísto únavy jsem po dokončení celodenního výletu byl doslova nabitý životadárnou energií. Připravte se však na jednu důležitou sounáležitost. Trek je obohacen o mnoho zajímavých výstupů. Čekají na vás žebříky, lávky a další neméně zajímavé překážky, proto tentokrát nechte malé děti doma, ať si to můžete opravdu vychutnat. Ve své podstatě jde o skalní turistiku, která vás naprosto pohltí.

Celodenní výlet po Českém ráji

Trek jsem pro tentokrát započal v obci Olšina – dvakrát s přáteli a jednou jsem se dokonce odhodlal vydat sám, musím říci, že to bylo to nejlepší, co jsem za poslední roky zažil. Odkázaný zcela sám na sebe, kousek od civilizace a přece v bohem zapomenutém kousku světa. Začal jsem tehdy u žlutého značení, které mne ihned naznačilo, že to dnes nebude jednoduché. Stoupání mezi skalami je náročnější povahy a to až k rozcestníku Studený průchod. Odtud jsem se vydal vlevo směrem k Drábským světničkám. Je zde sice nabídka výběru, ale z jistých důvodů vám doporučuji zvolit červenou. Nádherné vyhlídky jsou právě na ní. Za dobré viditelnosti celkem snadno rozeznáte Ještěd i osamělý Bezděz.

Drábské světničky se nacházejí ihned za malým údolíčkem s typickým dřevěným altánkem. Z místa je doslova cítit ohromné sevření mohutnými skalními věžemi. Skalní hrad vytesaný do věží působí opravdu impozantně. Nikdo neví, k čemu sloužil a komu vůbec patřil. Zde začíná ten pravý adrenalin. Jednotlivá přemostění umožňují volný pohyb návštěvníků po prostorách hradu. Vyzkoušejte jako já některé z teras a pokochejte se zdejším výhledem.

Celodenní výlet po Českém ráji

Jakmile bude váš pohár očekávání naplněn, vydejte se po červené k hradu Klamorna. Je sice pravdou, že se z něho do dnešních časů moc nezachovalo, ale to právě dodává tomuto místu specifickou atmosféru. Cestou jsem ještě zahlédl rozvaliny Píčova statku, což bylo velké prosperující hospodářství. Odtud mne červená zavedla k rozcestníku Skalka. Zde se nespleťte a vydejte se po modré směrem na Smrkovec.

Vrch Smrkovec je ve své podstatě obětním kamenem. Vážou se na něj mnoho legend a pověstí o pohanských rituálech. Dokonce si můžete povšimnout odtokových kanálků na krev. Tajemné místo je jen malým zpestřením před vstupem na zříceninu hrádku Hynšta. Jakmile nasajete zdejší příchuť 14 století, nezapomeňte na červenou a rovnou do Příhraz. Aby toho nebylo málo, čeká vás ještě jedna zřícenina. Právě z těchto důvodů musím říci, že tento trek je srdcovou záležitostí mnoha turistů. Přes vyhlídku na ochozu se dostanete k vyhlídce Krásná. Určitě oceníte zdejší restauraci. No a to je jen co by kamenem dohodil na naše původní rozcestí Studený Průchod.

Drábské světničky Český ráj

Mohlo by vás zajímat