ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Dobrodružná ZOO Liberec

Máte rádi ZOO? Chystáte se do Severních Čech? Pokud vám můžeme poradit, nenechte si uniknout zoologickou zahradu v Liberci, která nás přímo uchvátila.  Možná, že zdejší zahrada není největší v republice, je však rozhodně nejstarší a najdete zde spoustu zajímavého. Dnešní článek bude tedy o ní.

Pokud jedete autem, dostanete se sem velmi snadno, protože jedna z hlavních ulic vede přímo k zahradě. Pro cestující vlakem anebo autobusem je zapotřebí, aby na libereckém vlakovém nádraží přestoupili na tramvaj číslo 2 směřujících do Lidových sadů, na zastávku Botanická – ZOO. Cesta tramvají trvá asi 12 minut. Kromě tramvaje číslo 2 se však do ZOO dostanete také tramvají s číslem 3.

Cesta do ZOO

Po zaplacení vstupného jsme vstoupili do malebné zoologické zahrady. Hned na začátku nás zaujal výběh, kde spolu v přátelské symbióze žily lamy, koně i osli. Velmi přidrzle se tu ale chovali také vrabci a holubi, kteří se zde chovali, jakoby byl celý výběh jejich. No, kdybyste viděli, co ti zde vyváděli, museli byste se smát spolu s námi. U tohoto výběhu jsme se bavili dobrou půlhodinu. Hned naproti se procházelo stádo takinů čínských. Zaujal nás tu jeden, který chodil jakoby ode zdi ke zdi a zarputile tloukl hlavou doslova do všeho, co mu stálo v cestě. Bylo to zvláštní, jakoby si chtěl vynutit to, že se mu stromy i ploty vyhnou. Dívali jsme se na to s očima na vrch hlavy. To přece není ani možné, nebo je? Dodnes vlastně nevíme, proč to dělal, jestli byl zmatený, tvrdohlavý anebo prostě neviděl.

Za výběhy snad všech možných turů z celého světa jsme došli k pavilonu žiraf. Tento pavilon vám umožní vidět žirafy z bezprostřední blízkosti. Nejinak je tomu se sousedními slony, které jsou perfektně vycvičené a pro jablíčko se bez ostychu natáhnou i přes příkop. Inu, jsou to dva staří cirkusoví kozáci. A zdejší programy pro návštěvníky jsou velice oblíbené. Spolu s Pivrncovými obrázky od Petra Urbana jsme pak prošli okolo medvědů mývalů a další lesní zvěře a došli jsme k levhartům a dalším kočkovitým šelmám. Za nimi pak následují dravci a pavilon opic. K sežrání jsou tu surikaty, které tu spolu s psouny máte tak, že vesměs stačí natáhnout ruku a dotknete se jich. Sledování jejich hemžení je vskutku zábavné.

Dobrodružná ZOO Liberec

Jeden z obyvatel ZOO Liberec

Co tu však doopravdy nemá chybu, jsou lachtani. Ošetřovatelé pro návštěvníky pravidelně pořádají programy, kde můžete spatřit, co všechno tato šikovná zvířátka umí. Vysledovat tu mimo jiné také můžete hierarchii ve smečce a dokonce i to, že bohužel příliš inteligence nejspíše nepobrali. V ZOO naleznete mnoho zvířat, které sice neumí tolik triků jako lachtani, ale rozumu pobrali rozhodně více. Přímo naproti za výběhem psounů a surikat, tu naleznete původní výběhy, s nimiž ZOO v Liberci začínala. Jde o záměr, který má návštěvníky upozornit v jakých tristních podmínkách se zpočátku zvířata chovala. Původně se v těchto miniaturních výbězích chovali medvědi, nyní tu jsou dikobrazi. No není to paradox?

Nedaleko odtud je velké posezení, kde se můžete pohodlně posadit, odpočinout si a v klidu se najíst. Po chvilce odpočinku se vydejte v našich šlépějích do terária a pavilonu tropického ptactva. V další části liberecké ZOO naleznete pavilon divokých kočičích šelem. Naprosto jedineční jsou zde bílí tygři. Poblíž pavilonu divokých koček naleznete čiperné tučňáky. Ke konci prohlídky ZOO se na chvilku posaďte v dětském koutku, který je důmyslně vymyšlen. Hřiště je tu totiž propojeno s hospodářskými (domácími) zvířaty. Na konci ZOO pak naleznete ohromný rybník s vodním ptactvem, jenž je protkaný interaktivními zastávkami.

Dobrodružná ZOO Liberec

Město Liberec

Po odchodu ze ZOO

Po východu z brány ZOO máte hned několik možností, opět sednout na tramvaj a jednoduše odjet, jít pěšky přes tu nejhezčí částí Liberce a dojít až na samotné vlakové nádraží anebo svůj odchod pozdržet a navštívit zde ještě Botanickou zahradu. Jedinečnou botanickou zahradu naleznete kousek od ZOO a jedná se vůbec o nejstarší českou botanickou zahradu.

ZOO Liberec Město Liberec

Mohlo by vás zajímat