ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Dolní Kounice, město mnoha nej…

Hledáte zajímavý Tip na výlet? Místo, kde jste ještě nebyli? Nabízíme Vám město Dolní Kounice. Že ho neznáte? Velká chyba, navšítivit ho má smysl např. kvůli jedinečnému ženskému klášteru Rosa coeli (Růže nebeská), který se pyšní titulem nejstaršího ženského kláštera na Moravě.

Ženský premonstrátský  klášter v Dolních Kounicích vznikl v letech 1181-83. Ve 14. st. byl postaven nový klášterní kostel, křížová chodba i kapitulní síň. Po husitských válkách zchudl a v roce 1526 byl zrušen. Později proběhl krátký neúspěšný pokus o jeho obnovu ( 1698-1703) a posléze se kostel i klášter změnily ve zříceninu. Zabezpečovací práce ve 20.století tento stav zakonzervovaly.

Dolní Kounice, město mnoha nej…

V současnosti je tento klášterní areál, který v nynější podobě relativně dobře zachované zříceniny nemá na Moravě obdobu, přístupný veřejnosti. Pořádají se tu koncerty a výstavy.

Dalšími významnými památkami jsou nově opravená židovská synagoga, židovský hřbitov, zámek, pravoslavný chrám sv. Barbory a na pahorku nad řekou Jihlavou malebná kaple sv. Antonína Paduánského.

Dobře známé je i kvalitní dolnokounické víno.

Dolní Kounice, město mnoha nej…

Klášter Dolní Kounice Kaple sv. Antonína Paduánského

Mohlo by vás zajímat