ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Doteky andělů neboli Příběh utrpení a nadějí

Přemýšleli jste někdy o smyslu života? O tom, proč tu jsme jako lidstvo nebo jako jednotlivci? Co se od nás očekává? A co si odsud máme odnést? Kam? Je vůbec nějaké „kam“? Mohli bychom hledat tisíce dalších podobných otázek, abychom překvapivě zjistili, že je možná jen několik málo odpovědí na všechny z nich.

Lidé si samozřejmě na výše uvedené otázky odpovědí úměrně svým dosavadním prožitkům a zkušenostem. Ti mladší vidí ve smyslu života jeho užívání si plnými doušky. Vidět se s přáteli a u oblíbených činností, to je náplní jejich volna. Ti starší už ale hledají spíše klid a pohodu. Mají již mnohé za sebou a váží si lehkého tempa každodennosti v rodinném kruhu. Ať jsme jakkoli staří, stejně zákonitě dojdeme všichni do bodu, kdy smysl svého bytí uvidíme v pocitu naplnění a vzájemného lidského sdílení. Zjistíme, že jediným důvodem naší existence je být spokojený a vyrovnaný, jinými slovy cítit se dobře. Když totiž pochopíme, co v životě chceme, pochopíme i jeho smysl.

Propojeností s vesmírem, vírou a nadějí se inspiroval i akademický sochař Vladimír Preclík, který společně s dalšími čtrnácti sochaři vytvořil galerii pod širým nebem. Nazval ji Příběh nadějí a utrpení aneb Křížová cesta 21. století. Na kilometrovém úseku tak můžeme obdivovat díla Daniela Klose, Stanislava Hanzíka, Ellen Jilemnické a dalších. Ohromí nás nádhera děl z hořického pískovce i jejich úchvatné názvy. Kdo by se například nezastavil u Katedrály prosby Vladimíra Preclíka či Slzy od Václava Fialy?

Doteky andělů neboli Příběh utrpení a nadějí

Křížová cesta 21. století (1)

Doteky andělů neboli Příběh utrpení a nadějí

Křížová cesta 21. století (2)

Jste zváni do malebného místa mezi Žirčí a Kuksem poblíž Dvora Králové nad Labem. Nad tratí pod lesem nemůžete tento přírodní skvost přehlédnout. Zvěstování Daniela Klose a jeho andělé vás ohromí svou výpovědí. Ač zkamenělí, čekají na tiché pozvání do nitra všech volajících. Pokud se zde zastavíte, jistě pocítíte dotek nebes až na dně své duše. Lidské cesty jsou nevyzpytatelné, ale při dobré vůli a vzájemných sympatiích se střetávají v bodě porozumění a sdílení těch nejkrásnějších a nepotřebnějších lidských citů.

Doteky andělů neboli Příběh utrpení a nadějí

Křížová cesta 21. století (3)

Křížová cesta 21. století Křížová cesta 21. století Křížová cesta 21. století

Mohlo by vás zajímat