ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Hrad Rýzmberk, Herštejn a k tomu ještě rozhledna Koráb

Plzeňský kraj je od toho středočeského nedaleko, proto se občas vypravím i do těchto končin. Právě zde totiž naleznete nepřeberné množství zajímavých míst a hradů, o kterých se tolik nemluví a přece poskytují dokonalý prostor pro originální výlety.

Minulý rok mne např. zaujaly hned dvě oblasti naráz. Jednak proto, že jsou blízko sebe a také proto, že se vhodně doplňují. Jde o udržovanou zříceninu hradu Rýzmberk, z které jsem následně pokračoval na rozhlednu zvanou Koráb. Obě dvě památky se nacházejí v domažlickém regionu, který má své nezaměnitelné kouzlo, které mu vdechli svobodní sedláci zvaní Chodové.

Do města jsem přijel vlakem a vystoupil v malé vesničce Kdyně. Samozřejmě, že se dá do oblasti dojet i autem, ale takto mám pocit, že jsem zažil více romantiky. České dráhy jsou přeci jen velmi pohodlnější :-). Předem chci také podotknout, že jsem si zvolil delší trasu, protože se mi lokalita vskutku líbila. Pro slabší nebo časově vytíženější jedince existuje i možnost alternativní, zkrácené trasy.

I tentokrát se jedná o okružní trek, který vás dovede zpět na počáteční místo. Kdyně je tedy ideálním startovním bodem trasy, která vás provede skrze dva hrady a jednu rozhlednu. Pozor – moje trasa měřila celkem 20 kilometrů! Pro většinu z vás to bude zajisté hračka, ale pro malé děti není tak dlouhý pěší výlet zcela vhodný a doporučuji mezi jednotlivými památkami popojíždět autem.

Zřícenina Rýzmberk

Na tento hrad jsem se obzvláště těšil, jelikož se po nechvalné historii opětovně dal do kupy a dokonce zde byla vystavěna rozhledna. Patřím mezi velké oblíbence vyvýšených bodů, kde se dá zakoupit i památní magnetek a že jich už na své lednici mám. Dokonce se bojím, že ji celou z magnetizuji a budu muset koupit novou :-).

Jde o 17 metrovou čtyřbokou věž, která dokonale zapadá do celého konceptu. V okolí hradu jsou doposud zachované ostatky hospodářských stavení. Podle dochovaných legend je prý také v hradu nebo v jeho okolí ukrytý poklad, který střeží rytíř proměněný v draka. Raději jsem potom ale nepátral a pokračoval rovnou k další zastávce, rozhledně.

Hrad Rýzmberk, Herštejn a k tomu ještě rozhledna Koráb

zřícenina Rýzmberk

Rozhledna Koráb

Z rozhledny je vidět nejen na zmiňovaný hrad, ale i na Šumavu, hrad Kašperk, Český les nebo na hrad Přimdu. U rozhledny se dokonce nachází chata s restaurací, takže se nemusíte bát, že by vám nevystačila svačina. Jde o historickou stavbu, snahy o její výstavbu byly iniciovány klubem československých turistů již v roce 1901, samotná realizace začala potom v roce 1938 a další důležité práce byly vykonány v roce 1948 – tehdy byly rozhledna opláštěna a zastřešena. Další informace se dočtete přímo na místě, nerad bych Vám prozrazoval více :-)

Průběh trasy

Jakmile vystoupíte z vlaku nebo automobilu na železniční zastávce Kdyně, vydejte se po zelené turistické značce až k samotnému Rýzmberku. Z hradu se stačí chytit červené, která vás přes Příkopy dovede na zříceninu hradu Herštejn (o tom jsem se zatím nezmiňoval, takže bude malým  překvapením). Nadále se držte červenék rozcestníku U sloupku. Odtud po zelené až na rozhlednu. Až se dostatečně pokocháte okolím, držte se žluté, která vás dovede nazpět.

Hrad Rýzmberk, Herštejn a k tomu ještě rozhledna Koráb

zřícenina Herštejn

Trasa je hodně kopcovitá, takže ji řadím mezi náročnější. I přesto vám přeji příjemný zážitek…

zřícenina Rýzmberk zřícenina Herštejn

Mohlo by vás zajímat