ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Hrady a zámky na dolním toku Divoké Orlice

Pramen Divoké Orlice najdeme v Polsku. Protéká přes Orlické hory a následně se spojuje s Tichou Orlicí. U Zemské brány přetíná snížený hřbet Orlických hor, u Klášterce nad Orlicí byla ve 30. letech vybudována vodní nádrž Pastviny a následně můžeme její tok sledovat v Žamberku, kde se nachází renesanční zámek s anglickým parkem. V mohutném meandru Litického oblouku se na strmém ostrohu vypíná hrad Litice a níže po proudu leží Potštejn, zřícenina gotického hradu. Tok Divoké Orlice se mírně zklidňuje až u Doudleb nad Orlicí, které se řadí k nejstarším osídleným osadám ve východních Čechách, a kde najdeme renesanční zámek.

Už jen z tohoto hrubého popisu toku Divoké Orlice můžete vytušit, že její okolí je na hrady a zámky přímo bohaté - a to jsem ještě nejmenovala všechny, které se nachází poblíž: Častolovice, Lanšperk, Žampach, ... Můžu také s jistotou říci, že zdejší krajina je kouzelná, a že vás nadchne i když pominete ony kulturní památky, kterými je protkána. Řeka totiž z části protéká CHKO Orlické hory a přírodním parkem Orlice.

Podél Divoké Orlice na kole

Popis trasy: Ústí nad Orlicí - Lanšperk - Letohrad - Žamberk - Helvíkovice - Litice nad Orlicí - (Častolovice - Doudleby nad Orlicí) - Potštejn - Žampach - Lanšperk - Ústí nad Orlicí

Celá trasa se dá zvládnout na kole přibližně za 2 - 3 dny, přičemž záleží, kde všude se zdržíte, kam zamíříte na prohlídku památky apod. Počítejte ale s tím, že je poněkud náročnější a její délka je asi 80 km. Pokud byste zajeli také do Častolovic a Doudleb nad Orlicí, počítejte s dalšími kilometry a časem navíc.

Trasa se dá absolvovat i autem, což je samozřejmě pohodlnější a rychlejší, ovšem jízda na kole vám dává možnost vychutnat si krásu zdejší přírody s o to větší bezprostředností.

Svou cestu můžete začít v Ústí nad Orlicí, odkud se vydejte přes most přes Tichou Orlici na cyklostezku 4048, táhnoucí se do Dolních Libchav. Kolem tábořiště v Cakli přejedete údolím Tiché Orlice až do Lanšperka, kde se nachází zřícenina hradu, k níž dojedete podél ukazatelů do kopce s prudkým stoupáním, které je dlouhé asi 2 km.

Zastávka č.1: Lanšperk - původně býval královským hradem a na Ústeckoorlicku patřil k těm nejvýznamnějším. Pustnout začal od 16. století. Výšlap na kole až k torzu mocné obvodové hradby je sice trochu namáhavější, ale výhled, který se vám odtud naskytne, za to určitě stojí!

Z Lanšperka se pak vydejte do Letohradu, kde se můžete zastavit v jedné z hospůdek a trochu se občerstvit. Dosud jste zdolali přibližně 15 km a cesta dál vede kolem koupaliště cyklostezkou číslo 4074, vedoucí na Lukavice. Doporučuji odbočit do kaštanové aleje a dál jet zámeckým parkem podél rybníků a koupaliště a navázat na stezku 4073, která vás dovede až k mostu v Helvíkovicích, který proslavil Prokop Diviš, místní rodák.

Dál projeďte Helvíkovicemi až do Popluží, kde se za tratí cesta stáčí směrem doprava na lesní cestu, kde už za chvíli dojedete do obce Litice nad Orlicí.

Zastávka č.2: Litice nad Orlicí - i v případě hradu Litice nad Orlicí čekejte dosti náročný výstup do kopce lesem. Volný vstup je až do nádvoří za čtvrtou bránou, ale jinak je možné si hradem projít klasicky s průvodcem. Pokud sem zavítáte v létě, je dost pravděpodobné, že zrovna narazíte na divadlo, trhy s dobovými řemesly nebo šermířské turnaje. Moc hezký výhled na okolní krajinu se vám naskytne z hradní věže, kam rozhodně doporučuji zajít a zdolat několik desítek schodů.

Hrady a zámky na dolním toku Divoké Orlice

Hrad LItice nad Orlicí ze 13. století

Hrady a zámky na dolním toku Divoké Orlice

Obdivovat zde můžete např. archeologické nálezy z 15. až 17. století

Z Litice nad Orlicí se vydejte trasou 4072 k Potštejnu. Je možné, že cesta už dnes bude v pořádku, ale v době, kdy jsem trasou projížděla, byla na některých místech nesjízdná a kolo bylo nutné vést.

Zastávka č.3: Potštejn - i v případě zříceniny hradu Potštejn vás čeká náročnější cesta nahoru lesem, ale zato pohádková a Potštejn je rozhodně místem, které za námahu stojí. Prohlídka zříceniny hradu se platí, ale určitě doporučuji na ni zajít a vyhradit si pro ni cca 1 hodinu.
Z Potštejnu můžete jet kolem westernového kempu Vochtánka, kde se na chvíli můžete zastavit, občerstvit se a odpočinout. Cesta vás pak povede do obce České Libchavy a pak vlevo na Žamberk. Přibližně po 800 metrech vpravo vás silnice povede do Žampachu, kde se jednak nachází hrad a kromě něj taky železniční viadukt, který se řadí k vůbec nejvyšším kamenným železničním mostům na území střední Evropy.

 

Hrady a zámky na dolním toku Divoké Orlice

Zřícenina hradu Potštejn stojí na zalesněném kopci přímo nad Divokou Orlicí

Hrady a zámky na dolním toku Divoké Orlice

Obdivovat zde můžete zříceninu paláce, okolních budov, hradeb a dalších

Zastávka č. 4: Žampach - kopec na Žampach - zříceninu hradu - je skutečně šílený a to, co se z původního hradu dochovalo, není v až tak dobrém stavu, jako třeba zmíněný Potštejn, ale každopádně je výšlap na zříceninu pěkným zpestřením trasy. Nejzachovalejší je zde valeně zaklenutá místnost bývalého paláce.

Odpočinout se pak dá v Arboretu v podhradí a v zámeckém parku. Poté byste se měli napojit na trasu 4053, vedoucí do Písečné a dále kolem rybníku zpět do letohradu a Ústí nad Orlicí.

Trasa se samozřejmě dá jakkoli pozměnit, nemusíte nutně končit opět v Ústí nad Orlicí, je možné zajet k jinému zajímavému místu nebo se někam vypravit bez kola, ubytovat se v některém z kempů či penzionů a zajet si kamkoli vlakem nebo autobusem ... možností je opravdu hodně a kraj Divoké Orlice je skutečně kouzelný!

TIP na zajížďku: Častolovice a Doudleby nad Orlicí

Pokud byste si svůj výlet chtěli prodloužit, doporučuji ubytovat se třeba v penzionu Stará Pošta v Potštejně, kde je moc příjemné prostředí (nebo kdekoli jinde na trase) a zajet ještě do Častolovic a Doudleb nad Orlicí.

V Častolovicích je krásný renesanční zámek s příjemným parkem, který za návštěvu v každém případě stojí. Sama jsem měla možnost jej navštívit třikrát a klidně bych sem jela znova! Současná majitelka, paní Diana Sternberková, se o zámek velmi dobře stará a zpřístupněné křídlo je opravdu nádherné.

Doudleby nad Orlicí se také můžou chlubit renesančním zámkem. Jeho fasádu dekorují sgrafita a je obklopen menším parkem. Prohlídka je placená, s průvodcem a je zde pouze jeden okruh, provázející návštěvníky interiérem a nádvořím zámku. Inventář zámku není zdaleka tak honosný jako například v Častolovicích, moc se toho tady nedochovalo, nicméně zámek doporučuji navštívit pro působivé okolí, architekturu i atmosféru, kterou vládne.

Zřícenina paláce Zřícenina hradu Potštejn archeologické nálezy Hrad LItice nad Orlicí

Mohlo by vás zajímat