ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jak jsme šli za Cimrmanem a potkali Tatínka z polepšovny

Původně jsme měli namířeno na Kost, ale tak nějak jsme ten den sešli z cesty, a nakonec jsme skončili úplně někde jinde. Pokud se vydáte ze Sobotky na hrad Kost, procházíte přes romantický a poetický Plakánek. Jenomže právě tam jsme za první zatáčkou zapadli. Ten týden hodně pršelo (a vlastně i ten den poprchávalo) a v daném místě se cesta proměnila ve stometrový úsek bláta až po kotníky. No nic, řekli jsme si a otočili jsme se zpět. Cestou zpátky jsme se zcela neplánovaně ocitli v malebné vesničce jako z pohádky.

Byli jsme v Liptákově, v rodné hroudě Járy Cimrmana, v místě, kde je filmařský ráj. Oficiálně to však není žádný Liptákov, ale Vesec U Sobotky. Tato malebná vesnice patří mezi ty nejcennější chráněné venkovské české lokality s tradiční soboteckou lidovou architekturou.

Cesta do Vesce u Sobotky

Cesta sem ze Sobotky je jednoduchá a autem tu jste za pár minut. Pokud se sem vydáte pěšky, doporučuji ji jako krátkou příjemnou krátkou procházku anebo zastávku vašeho delšího pěšího výletu spojeného s nějakou další turisticky zajímavou lokalitou (Kost, Humprecht, Sobotka atd.).

My jsme tehdy z autobusu vystoupili na soboteckém náměstí a vydali jsme se Turnovskou ulicí na hlavní ulici v Sobotce, na Celnu. Po této komunikaci jsme dále vyšlápli mírný kopec, cestou jsme prošli kolem sadu růží, hřbitova a zámku, sešli dolů z kopce, prošli okolo zdejšího koupaliště a zastavili jsme se u zdejší autobusové zastávky, protože tu byl také rozcestník. Podle cedulek jsme byli nějakých 2,5 kilometru od hradu Kost a 2 kilometry od soboteckého náměstí.

Jak jsme šli za Cimrmanem a potkali Tatínka z polepšovny

Liptákov - Vesec u Sobotky (1)

Od koupaliště jsme pak pokračovali dál po silnici přes železniční přejezd až ke křižovatce. Vpravo jsme viděli ceduli s odkazem na Libošovice a Nepřívěc. Na Plakánek, na Kost i do Vesce, vede cesta stále rovně za nosem, do leva jsme zahnuli až u prvního domu za kolejemi. Do pěti minut chůze jsme se dostali na romantickou náves Vesce u Sobotky.

Vesnice, kde se zastavil čas

Náves obklopují malebné romantické chaloupky. Nikde nebyla ani noha. Absolutní klid rozrušoval jen štěkající pes a kokrhající kohout. Ve vesnici je asi nějakých 27 čísel, z toho do chráněné rezervace spadá 18 chalup. Trvalých obyvatel má vesnička pouze 12. Ti ostatní sem dojíždí z Prahy, Hradce a blízkého okolí, aby si zde odpočinuli.

Jak jsme šli za Cimrmanem a potkali Tatínka z polepšovny

Liptákov - Vesec u Sobotky (2)

Při procházce vesnicí si důkladně prohlédněte chalupy 1, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18 a 20 a zkuste se zamyslet, zda se vám nevybaví některé scény z filmů. Ve Vesci u Sobotky se točilo Vzbouření na vsi, Přijela k nám pouť (náves a některé domy), Jak dostat tatínka do polepšovny (všechny scény s hasičským autem „Máňou“) anebo třeba také Jára Cimrman ležící spící (křížek za vsí, příchod do vsi, dům u rybníka, dům číslo 19 a 7).

V obci sice nenaleznete žádnou restauraci, kde byste si sedli a pokochali se zdejší poklidnou romantikou (ono tu není vlastně absolutně nic, ani pošta, poštovní schránka, zastávka autobusu, ba ani obchod), přesto se sem zatoulat vyplatí. Nikdy totiž na tuhle malebnou vesničku v Českém ráji nezapomenete.

Jak jsme šli za Cimrmanem a potkali Tatínka z polepšovny

Liptákov - Vesec u Sobotky (3)

Liptákov - Vesec u Sobotky Liptákov - Vesec u Sobotky Liptákov - Vesec u Sobotky

Mohlo by vás zajímat