ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jak to udělali s těmi balvany?

Nevinná otázka malého kluka, kterou jsem odposlechla při posledním toulání, mě přiměla k zamyšlení. Jste uprostřed lesa, kolem vás povrzávají do ticha stromy, nohy se vám propadají do mechových polštářů. Den voní podzimem, mlžný opar jen pomalu a neochotně ustupuje slabým a ospalým slunečním paprskům. Natahujete krok, aby se vám rozproudila krev a prohřála končetiny ztuhlé dlouhým sezením v autě. Užíváte si podřimující přírodu, na tenhle okamžik jste se těšili celý týden.

Seberete ze země suchou větvičku porostlou lišejníkem a obdivujete tu skromnou krásu, která odolává nepřízni počasí i podrážkám pevných bot. Mezi stromy vykukují oblé balvany. Místy to vypadá, jako by tu měli obři rozehranou partii kuliček. Hlína i sklo jsou ale pro obří ruce křehké materiály, tyhle „kuličky“ jsou ze žuly.

Proplétáte se mezi stromy, noříte se stále hlouběji do lesa i do příjemně nostalgické nálady. Za zády vám zůstaly vesnice se jmény, která obracíte na jazyku jako nevšední pochoutku. Žihle, Podbořánky, Otěvěky, Kosobody, Pšovlky.

Jak to udělali s těmi balvany?

Kroutící se strom

Balvany kolem vás mají mechové a lišejníkové čepice a tváří se tajemně a nezúčastněně. S trpělivostí a nadhledem milionů let pózují obdivným pohledům a dotěrným hledáčkům fotoaparátů. Zato některé stromy se kroutí nevolí nad občasným lidským halasením. Kde jsou ty doby, kdy lidé vstupovali do lesů pokorně. S úctou k posvátným hájům, s bázní před mocnostmi přírody a s tichou trpělivostí podmiňující úspěch při lovu.

Jak to udělali s těmi balvany?

Mechová čapka na jednom z žihelských balvanů

Jak to udělali s těmi balvany?

Mohly to být např. Hračky obrů?

Možná před stovkami let stáli jiný otec a syn u stejného balvanu jako ti, jejichž rozhovor jsem zaslechla. I tehdy naslouchal syn svému otci, který mu předával své znalosti a dovednosti. Byly tenkrát asi praktičtějšího rázu, ale jiná doba si žádá jiné otázky i jiné odpovědi.

I mě při pohledu na všechnu tu nádheru, rozmanitost a houževnatost přírody napadá otázka – Jak to udělali? Samozřejmě na rozdíl od toho klučiny vím, že balvany nejsou z betonu, že vznikly odvětráním měkčích hornin a že sem přicestovaly s ledovcem. Ale přesto…………….Jak to udělali??

Jak to udělali s těmi balvany?

Zadumaná cesta...

Mohly to být např. Hračky obrů? Mechová čapka na jednom z žihelských balvanů Zadumaná cesta... Kroutící se strom

Mohlo by vás zajímat