ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jednodenní výlet z Hradce Králové do Hrádku u Nechanic

Přesto, že mým šálkem kávy nejsou zrovna historicky mladší zámky z 19. století, které především navozují pohádkovou atmosféru, jako například Hluboká nad Vltavou nebo Hrádek u Nechanic, nemohla jsem si nechat ujít ani jeden z nich. Poprvé jsme zámek Hrádek u Nechanic navštívili cestou zpátky z výletu do Prachovských skal a podruhé se stal přímo cílem našeho cyklovýletu z Hradce Králové (z místní části Kukleny).

Hradec Králové - Hrádek u Nechanic na kole

Cesta z Hradce Králové do hrádku u Nechanic není nijak dlouhá ani náročná. Zvládnou ji i méně zdatní příznivci jízdy na kole a odrostlejší děti. Jede se z drtivé většiny po silnici, takže vám postačí klasické silniční kolo. Délka celé trasy je asi 15 km a nám zabrala přibližně půl hodiny. Opravdu nejde o nic náročného a přestože vás po cestě nečekají úchvatné výhledy, jedná se o příjemný jednodenní výlet k nádhernému zámku ve východních Čechách!

Trasa vede přes obec Stěžery a Radíkovice do Hrádku u Nechanic a částečně se kryje s cyklotrasou 4200, vedoucí z Pardubic do Hrádku u Nechanic.

TIP na větší okruh: celý výlet si lze o několik kilometrů protáhnout cestou na Chlum, kde se nachází Památník bitvy u Chlumu, která byla svedena roku 1866 a jednalo se o vůbec nejkrvavější bitvu prusko-rakouské války. Z Hrádku se vydejte na Dolní Přím, Proluz a Dlouhé Dvory. Cestu zpět do Hradce Králové pak směřujte přes Předměřice nad Labem, kde se cesta kryje s cyklotrasou 24. I pokud si takto celý výlet prodloužíte, můžu říci, že není nijak významně náročný a postačí vám silniční kolo, protože terén má charakter asfaltové silnice. Navíc si po cestě můžete odpočinou právě v Hrádku u Nechanic a na Chlumu. Tento větší okruh je dlouhý asi tak 35 km.

Jednodenní výlet z Hradce Králové do Hrádku u Nechanic

Památník bitvy u Chlumu připomíná utrpení prusko-rakouské války

Jednodenní výlet z Hradce Králové do Hrádku u Nechanic

Najdete zde přes 400 památníků nebo pomníků

Cíl trasy: Hrádek u Nechanic

K cyklistům jsou v Hrádku u Nechanic tolerantní a po domluvě s paní pokladní lze kola uložit v prostorách zámku, které se dají uzamknout, takže se během prohlídky nemusíte o kola strachovat. Všimla jsem si, že ihned za vstupní bránou do nádvoří směrem vlevo lze také kola odložit a uzamknout, ovšem lepší a hlavně jistější se mi zdá právě domluvit se s personálem a kola bezpečně uschovat uvnitř.

Jednodenní výlet z Hradce Králové do Hrádku u Nechanic

Zámek, kde se točily pohádky - Hrádek u Nechanic

Interiéry zámku působí luxusně a snaží se nastínit způsob života šlechty ve druhé polovině 19. století. Prohlídka je rozdělena na dva okruhy: první trasa trvá asi 45 minut až 1 hodinu a zavede vás do reprezentativních místností v přízemí zámku (například do zlatého nebo rytířského sálu). Druhá trasa je delší, trvá minimálně hodinu a půl a návštěvníky provádí po místnostech přízemí a prvního patra zámku (například apartmán hraběnky, dětský pokoj, pokoj komorné, orientální salón a další). Druhý prohlídkový okruh se mi líbil víc, zahrnuje také více místností, ale rozhodně ho nedoporučuji návštěvníkům s malými dětmi, pro které je přece jen 1,5 hodinová prohlídka zámku trochu moc dlouhá.

Jednodenní výlet z Hradce Králové do Hrádku u Nechanic

Zámek má velmi luxusní interiéry

Architektura i interiér zámku se snaží budit dojem většího stáří, ovšem Hrádek u Nechanic pochází teprve z 19. století. Architektura však návštěvníky mate víc jak dokonale. Všimněte si třeba západního schodiště, které na první pohled vypadá jako by bylo vyrobené z kamene. Při detailnější prohlídce zjistíte, že výrobním materiálem bylo dřevo, ovšem natřené směsí písku, sádry a barviv, tak, aby co nejvěrněji budilo dojem pravého pískovce.

Jednodenní výlet z Hradce Králové do Hrádku u Nechanic

Cestou můžete navštívit také Prachovské skály

Jednodenní výlet z Hradce Králové do Hrádku u Nechanic

Tyto skalní útvary v Českém ráji se tyčí do výše 40 m

Hrádek u Nechanic Zámek, kde se točily pohádky Památník bitvy u Chlumu Připomínka Prusko-Rakouských válek Prachovské skály v Českém ráji Prachovské skály

Mohlo by vás zajímat