ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jednodenní výlet: Zvíkov a Orlík

Orlík a Zvíkov, jihočeský zámek a hrad, které určitě dobře znáte a možná jste je už i navštívili, a které na jihu Čech patří k těm nejhezčím a nejnavštěvovanějším. Oba obklopují vody Vltavy a Orlické přehrady a oba jsou zasazeny do nádherné krajiny. Leží relativně blízko u sebe a jsou ideálním tipem na jednodenní výlet.

Zastávka číslo 1: Zvíkov

Jedete-li autem, není hledání hradu Zvíkova vůbec složité. Důležité je dojet do obce Zvíkovské podhradí a pak už se držet ukazatelů na hrad. Autem se (pokud nejste VIP) dostanete nejblíže na parkoviště, ze kterého pak musíte pár desítek metrů k hradu pěšky. Prohlídka hradu není s průvodcem a za poplatek máte možnost si vše projít sami. Milovníci honosně vybavených interiérů budou asi zklamaní, protože kouzlo Zvíkova tkví především v architektuře hradu a malebné poloze. Nejstaršími prostory hradu jsou 3 místnosti zbrojnice ze 40. let 13. století a nejcennější pak kaple sv. Václava, která si zachovala takřka původní podobu, jakou měla ve 13. století. Kromě toho během prohlídky hradu uvidíte erbovní síň, svatební sál, rytířský sál nebo jídelnu.

Jednodenní výlet: Zvíkov a Orlík

Hrad Zvíkov, který nebyl nikdy dobyt.

Lodní doprava mezi Zvíkovem a Orlíkem

Přejíždíte-li ze Zvíkova na Orlík autem, zabere vám to asi 20 minut. Obě památky od sebe totiž leží přibližně 15 km. Přestože i cesta autem pro mě byla pěkná, doporučovala bych vám rozhodně plavbu lodí mezi oběmi pamětihodnostmi. Zabere vám sice o něco víc času, ale zato je zcela netradiční a krom toho vám dává možnost poznat obě památky z vodní hladiny.

Lodní doprava mezi Orlíkem a Zvíkovem funguje od dubna do října denně mimo pondělí a lodě vyplouvají přibližně každé dvě hodiny. Jízdenka pro dospělého člověka stojí 140,- Kč a pro děti platí poloviční sleva. Celá plavba trvá asi 45 minut.

Od Orlíku je možné podniknout plavbu k nedalekému Žďákovskému mostu nebo jen kolem zámku Orlíku, což je trasa asi tak na 20 minut.

Zastávka č. 2: Orlík

Po vylodění je to z přístaviště k zámku Orlík jen několik desítek metrů. Prohlídka zámku trvá přibližně hodinu a až na 4 místnosti se zdejší interiéry dochovaly v takovém stavu, v jakém byly rodem Schwarzenbergů nuceně opuštěny roku 1948. Osobně mě zaujal právě tento fakt, jehož důsledkem jsou autentické pocity skutečného sídla, budícího dojem domova - spíše než okázalé honosné rezidence. Zámek je vlastně jakousi klenotnicí předmětů i dokumentů, které se k tomuto rodu vztahovaly, a které se zde do současnosti dochovaly.

Jednodenní výlet: Zvíkov a Orlík

Zámek Orlík leží na sklanatém ostrohu nad řekou Vltavou

Tipy na výlety v okolí

Celé jižní Čechy jsou jednou z našich nejkouzelnějších oblastí, která je doslova přeplněná perlami, které rozhodně stojí za to navštívit. Budete-li se v okolí Zvíkova či Orlíku pohybovat déle jak jeden den, rozhodně navštivte město Písek s naším nejstarším mostem. Ze Zvíkova to je necelých 20 km ve směru na jih.

Asi tak 45 minut jízdy směrem na východ pak leží Tábor, další město, které mě uchvátilo nejen svými památkami, historickým jádrem, ale i polohou na řece Lužnici a u rybníka Jordán. V první řadě bych všem ráda doporučila procházku po starém městě, náměstí s řadou gotických a renesančních domů a máte-li trochu času navíc, tak pak i po systému podzemních chodeb ze 16. století, které jsou přístupné veřejnosti.

Naopak západním směrem najdete Blatnou, malebné jihočeské město z půvabným zámkem, obklopeným zámeckým parkem v anglickém stylu.

 

Jednodenní výlet: Zvíkov a Orlík

Tip v okolí: Malebný zámek Blatná

Jednodenní výlet: Zvíkov a Orlík

Tip v okolí: Kamenný most v Písku, nejstarší v ČR
 

Zvíkov Kamenný most Písek Blatná Orlík

Mohlo by vás zajímat