ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jeseník - město v horách...

...které jsou nejkrásnější na podzim

Město Jeseník mám moc ráda a zbožňuju i Jeseníky, které jsou nejkrásnější na podzim a i když je mým současným domovem jižní Morava, ráda sem pravidelně vyrážím na túry, nejraději na jaře, když teprve taje sníh, nebo v pozdním létě, kdy už je v horách cítit blížící se podzim.

Snad všichni moji známí, kteří z Jeseníků a blízkého okolí pocházejí, si stěžují na nedostatek pracovních míst, na chudý kraj, na drsnější zimy a na špatnou dostupnost s "civilizací". Vynechám-li praktické hledisko spojené s vysokou nezaměstnaností, nemá pro mě Jeseník a jeho okolí chybu. Leží v samotném srdci hor, kde bohatství materiální mnohonásobně převyšuje bohatství přírodní, rozkládá se v oblasti ticha a zeleně, navíc se zdejší chloubou - lázněmi Vincenze Priessnitze.

Procházka k Priessnitzovým lázním

Až do Jeseníku zavítáte, rozhodně si alespoň krátce prohlédněte město, projděte se po náměstí a přilehlých uličkách, poseďte v parku. Pak můžete vyrazit za nejnavštěvovanějším místem - k Priessnitzovým lázním. Z centra Jeseníku sem vedou ukazatele a Priessnitzova ulice, takže se rozhodně nemusíte bát, že byste lázně nenašli. Z náměstí je cesta dlouhá asi tak 3 km a vede do kopce.

Lázně sestávají z několika pavilonů, ve kterých je provozována nejen vodoléčba, ale i kompletní lázeňské služby.

Jeseník - město v horách...

Priessnitzovy lázně - první vodoléčebný ústav na světě

TIP: Naučná stezka Vincenze Priessnitze

Trasa vede už od lázeňského komplexu (předtím ještě od jesenického informačního centra), je dlouhá asi 7 km a protíná hned několik léčebných pramenů, řadu pomníků a památek. Z mnoha míst stezky je krásný výhled na město i Hrubý Jeseník.

Kam na výlet do hor?

V Jeseníkách je celá řada možností, kam vyrazit a doporučit jen některou z nich je těžké.

TIP 1: Výlet na Praděd

Přímo z Jeseníku se dá autobusem dojet k Hvězdě (zastávka Malá Morávka, Hvězda). Odtud pak jede autobus k Ovčárně, ale dá se k ní dojít i pěšky. Cesta k ní je asfaltová, stoupá do kopce lesem a není nijak náročná. K Ovčárně se od Hvězdy nedá dojet autem!

Od Ovčárny pak vede dál asfaltka až k Pradědu, nejvyššímu vrcholu na Moravě a druhému nejvyššímu vrcholu v České republice.

 

Jeseník - město v horách...

Praděd - nejvyšší vrchol na Moravě

TIP 2: Karlova Studánka

Karlova Studánka je další půvabné lázeňské městečko, zasazené jako perla uprostřed zalesněných kopců, s řadou malebných lázeňských domů a příjemnou atmosférou. Někdo mi říkal, že v Karlově Studánce je nejčistší vzduch ve střední Evropě. Netuším, zda je to pravda, ale rozhodně tomu věřím. Je zde dokonce zakázáno kouřit a vzduch je tady opravdu břitce osvěžující.

Jeseník - město v horách...

Karlova Studánka - druhá nejmenší obec v České republice

TIP 3: Šerák

Osobně ráda chodím na Šerák, kam se jde náročnější cestou přes Obří skály a z Jeseníku je délka celé trasy odhadem 10 km. Pokud by se vám přímo až na Šerák nechtělo, můžete dojít jen na Obří skály, které jsou neméně půvabné!

Jeseník - město v horách...

Chata Šerák na vrcholu

Jeseník - město v horách...

Úchvatné Obří Skály poblíž Ramzovského sedla

TIP 4: Šumperk, Bruntál, Krnov a další města v okolí

V okolí Jeseníku je celá řada zajímavých měst, ze kterých bych doporučila právě tyto tři. Nejradši ze všech mám asi Šumperk, který má pěkné centrum a náměstí s výstavní radnicí.

V Bruntále zase doporučuji návštěvu zámku se zajímavým půdorysem kruhové výseče nebo procházku na Uhlířský vrch s křížovou cestou s kostelíkem na kopci za městem.

Jen asi 15 km od Bruntálu leží Krnov, kam pravidelně jezdí vlaky i autobusy a autem tam jste za pár minut. Pokud vám tady zbude čas, projděte si náměstí a pak zajděte na Cvilínskou rozhlednu, odkud bývá pěkný výhled na Praděd.

Praděd Obří Skály poblíž Ramzovského sedla Chata Šerák Karlova Studánka Priessnitzovy lázně

Mohlo by vás zajímat