ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jičín – město, kam se rádi navracíme

Jičín, ne Nový Jičín, byla jsem zvyklá již od útlého věku vysvětlovat, kamže to vlastně jedu. Komu to ještě nedocvaklo, dostal ještě vysvětlivku,- „přece ten od Rumcajse“. Přišlo mi nepochopitelné, jak si někdo může mýlit dvě zcela odlišná města (geograficky i historicky). Inu, pletou. V Jičíně jsem byla mockrát, ale poprvé jsem ho chtěla ukázat svým dětem.

Cesta do Jičína

Do Jičína pohodlně dojedete autem, vlakem i autobusem. Naše cesta sem vede vždycky z Hradce Králové a v dětství byla spojena s nočním dobrodružstvím, nočním přestupováním a čekáním ve tři v noci na vlakovém nádraží v Pardubicích. Nebylo nezvyklé jet sem i 12 hodin. Jak se všechno mění a urychluje. Dnes v Jičíně z Havířova budete maximálně za 5,5 – 6,5 hodiny. Skvělé :-).
Jičín je bránou do Českého ráje a je také městem pohádek. O pohádkové postavičky od Václava Čtvrtka tu zakopáváte na každém kroku. Pokud čtete knihy Václava Čtvrtka, mohli byste je tu použít jako průvodce. Do Jičína jsme se vydali se dvěma dětmi, bágly a s Rumcajsem pod paží. Nutno říct, že Jičín není žádné velkoměsto, ve skutečnosti má jen 16 300 obyvatel, ale spolu s turisty je to věčně pulzující město. Díky Valdštejnovi, je tu na co koukat.

Procházka městem

Po příjezdu do Jičína jsme se nejprve ubytovali u rodiny, a pak se vydali na průzkum. Začali jsme pěkně z gruntu, procházkou Husovou ulicí. Tato třída je vlastně tepnou centra (starého města) Jičína, naleznete na ní spoustu obchodů, krámků a restaurací, a také mnoho krásných opravených starých domů se zdobenými fasádami.  „Husovkou“ dojdete nakonec až na Žižkovo náměstí, kde je významná křižovatka. Kdybyste šli směrem dolů, dostanete se na autobusové nádraží. Směrem nahoru se dostanete pro změnu k Libosadu. Na Žižkově náměstí naleznete pěknou cukrárničku a několik dobrých restaurací. Restaurace U Piráta se specializuje na mořské potvory a třeba v Hotelu Paříž naleznete restauraci bufetového stylu, kde se můžete najíst celkem dobře za nízkou cenu. Největší atrakcí tohoto náměstí je však beze sporu pohádkový drak a kašna. Pozor kašna vypadá nenápadně, ale je pořádně hluboká. Žižkovo náměstí se nachází před samotnou Valdickou bránou. Pod touto věží, u hradeb, se nachází i dětské hřiště a Rumcajsova ševcovna. Musím říct, že nevím, kdo to vymyslel, ale zasloužil by si dostat pěkně na prdel. Interaktivně pojatá hříčka s vodou, která je na hřišti vytvořena z celé řady kaskád, žlabů a pumpy je sice ohromným lákadlem pro děti, ale děti jsou pak neustále špinavé (kolikrát od hlavy až po paty). Moc se nám tu ale líbila velká kulatá houpačka. Zklamáním pro nás byla taktéž Rumcajsova ševcovna, která je doslova lapačem na turisty.  Je těžké neodolat škemrání svých ratolestí. Pozor, pak vás čeká velké zklamání. Všechno je to jenom povrchní pozlátko, komerce.

Jičín – město, kam se rádi navracíme

Jičín, okresní město Královéhradeckého kraje bývalo královským městem

Valdická brána

Výstup na věž Valdické brány si rozhodně nenechte ujít. Ten, kdo se na ochoz věže nevyškrábe, jakoby v Jičíně vůbec nebyl. Valdická brána je totiž hlavním symbolem Jičína. Věž je vysoká celkem 32 metrů, abyste se mohli kochat krásným výhledem, nezbývá vám nic jiného než vyšlapat 156 kamenných schodů. Brána otvírá Valdštejnovo náměstí a výstupem na věž získáte krásný výhled nejen na celé město, ale i jeho okolí. V Jičíně prý původně stály tři takovéto věže, bohužel se Valdická brána dochovala jako jedna jediná.

Jičín – město, kam se rádi navracíme

Věž Valdické brány s vyhlídkou

Valdštejnovo náměstí

Valdštejnovo náměstí neznalé oko často zaměňuje s náměstím v Českých Budějovicích. Toto náměstí je hlavním v Jičíně. Náměstí  lemují starobylé domy s podloubím, v jehož průčelí stojí Jičínský zámek a vedle něj (pod Valdickou věží) chrám svatého Jakuba Většího. Uprostřed náměstí pak naleznete mariánský sloup, kašnu se sochou Amfirité a Korunovační kašnu, která má podobu malého chrámu. Na Korunovační kašně je zajímavé to, proč byla vystavěna. Architekt J. Fritz ji nechal postavit na počest císaři Ferdinandovi V., který v roce 1836 projížděl Jičínem na pražskou korunovaci (aby se stal českým králem).  Nejstarší domy na náměstí byly postaveny již v 16. století. V podloubí naleznete velké množství obchůdků, pasáží, průchodů, cukráren a restaurací.

Jičín – město, kam se rádi navracíme

Valdštejnovo náměstí

Jičínský zámek

Jičínský zámek je největší budovou na Valdštejnově náměstí, v jeho útrobách sídlí Regionální muzeum a Základní umělecká škola. V zámku nenaleznete zde přímo expozici, která by ukazovala luxusní interiéry zámku. Nicméně, i přesto byste si návštěvu neměli nechat ujít (Obzvláště, pokud máte malé děti). Muzeum je pojato velmi hravě a dítko i dospělák se zde zabaví. Vybavení muzea je interaktivní. Vše si můžete osahat, vyzkoušet a ještě u toho luštíte zajímavou tajenku. Nakonec tu strávíte několik hodin, aniž byste si to vůbec uvědomili. Po prohlídce Muzea doporučuji přejít na vedlejší nádvoří, kde se koná vždy nějaká zajímavá výstava. Už jsme tu viděli, jak se vytváří loutkový film, pak jsme si tady hráli s hlavolamy, tvořili jsme ze stavebnice Merkur, a taky koukali na různé hobby geniální vynálezy z retro doby. Tak třeba předělaný vysavač na sekačku trávníku, neměl chybu. Pod zámkem se nachází zámecký park, který je dnes zrekonstruovaný a zmodernizovaný. V parku naleznete pěkná zákoutí i příjemné posezení v zajímavé restauraci.

Městem by se dozajista dalo ještě korzovat. Podívat se můžete třeba na rybník Kníže, který hlídá vodník Česílko (můžete se tu i vykoupat, protože je tu moderní přírodní upravené koupaliště). Jičín je skvělým odrazovým můstkem pro  konání výletů do dalekého i blízkého okolí (třeba  do Libosadu, na Zebín, na Humprecht do Sobotky, na Prachovské skály a podobně).

Valdštejnovo náměstí Věž Valdické brány s vyhlídkou Jičín

Mohlo by vás zajímat