ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jihočeská kamenná perla

Slunce se již klonilo k západu, když jsme se po výstupu z vozu dotkli dlažby píseckého náměstí. Naše kroky vedly k největší zajímavosti tohoto jihočeského města, tedy ke gotickému mostu zvanému Kamenný (nebo též Jelení).

Jihočeská kamenná perla

 

Proč Jelení? K tomuto názvu se váže velmi úsměvný příběh. Když byl most ve třetí čtvrtině 13. století dostavěn, dohodli se měšťané, že se bude jmenovat po tom, kdo se objeví na mostě jako první chodec. K překvapení všech byl tím, kdo přešel na druhou stranu, jelen z blízkých lesů. Ačkoli stavba spatřila světlo světa již za dob panování Přemysla Otakara II., poprvé se o ní zmiňuje až Karel IV., jenž nakázal, aby se peníze vybrané ve městě za nekalé činy používaly k údržbě této kamenné perly.

Dějiny mostu jsou velmi pestré. Nejvíce změn nastalo až na přelomu 20. a 21. století. Koncem toho minulého došlo k rozsáhlé opravě, spojené se zakotvením památky do skály. Díky tomu se nezřítila jako celek do vody při povodních v roce 2002. Přírodní živel se ale podepsal na barokních sochách a kříži s Kristem, jež se k údivu lidí podařilo ve velké míře vytáhnout a umístit po malých vylepšeních zpět.

Jihočeská kamenná perla

Co nás ještě zaujalo, byly úlomky dvou bývalých mostních věží, které dříve pamětihodnost zdobily z obou stran. Tyto „střípky“ jsou k vidění na levém břehu řeky. Jedna z věží vzala za své již v 18. století, druhá ustoupila městské dopravě na počátku 19. století. I přesto je návštěva středověkého skvostu neopakovatelným zážitkem.

Kamenné sochy Most v Písku

Mohlo by vás zajímat