ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Jste vdavekchtiví? Zkuste zámek Bystřice nad Úhlavou

Někdy mám tolik volna sama pro sebe, že nevím, co s ním. A občas se stane, že tyto volné chvíle vyplním osamocenými vyjížďkami do okolí. Vlastně si dost často léčím své splíny právě touto cestou. Vidět něco krásného a zapomenout alespoň na pár okamžiků na své smutky a přechodnou opuštěnost, mou celoživotní průvodkyni.

Ale veseleji…. Nikdy jsem svůj rodný kraj neprocestovala více než v posledních měsících. Napadlo mě tedy zajet nedaleko od místa svého bývalého bydliště – do Bystřice nad Úhlavou. Moc mě baví jezdit prstem po mapě, vyhlédnout si památku a pak po ní pátrat. A jaká to nádhera, když před člověkem vyroste přenádherná stavba, oděná do nového hávu. Tak je tomu právě zde. Zrak až přechází, jak si tehdejší stavitelé vyhráli s detailem. Jak moc jim záleželo na okázalosti vnějších i vnitřních zdobných prvků.

Jste vdavekchtiví? Zkuste zámek Bystřice nad Úhlavou

Průčelí zámku

Ve zmiňované obci stávala ve 14. století tvrz, která byla postupně přebudována na hrad a novogotický zámek. Majitelů bylo bezpočet, zrovna jako dluhů. Důležité ale je, že se celá krása do zašedlých zdí postupně navrací. Už dnes je možné obdivovat vstupní bránu a hlavní palác nádvoří. Stavitelé ale zvelebují i vnitřní zařízení a již zpřístupnili pár místností. Co ale určitě zaujme vdavekchtivé páry, je možnost nechat se oddat přímo před hlavní budovou, s vchodem ozdobeným pro tyto účely krásnými baldachýny z krajek. Těžko odolat, že?

Jste vdavekchtiví? Zkuste zámek Bystřice nad Úhlavou

Zámek bývá často využíván pro svatební obřady

Pokud vám ale stačí „pouze“ poznat něco nového a rozšířit svůj deníček o zápis z dalšího nezapomenutelného výletu, jistě se u zámku Bystřice nad Úhlavou zastavte. Žlutě se skvoucí stavba určitě potěší všechny vaše smysly.

Průčelí zámku Bystřice nad Úhlavou Zámek Bystřice nad Úhlavou

Mohlo by vás zajímat