ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Karlova cesta

Královskou cestu na žádné oficiální mapě Prahy nenajdete, i přesto všechno patří přitom k těm nejznámějším a nejoblíbenějším pražským trasám. Dá se říci, že představuje základ každého začínajícího turisty. Tato cesta totiž představuje nejkrásnější prohlídkovou trasu v Praze, vedoucí okolo všech hlavních památek. Tato trasa zde navíc skutečně v minulosti existovala. Symbol staré Prahy a cesta králů, kteří po této trase přijížděli ke korunovaci do katedrály svatého Víta.

Je tedy zcela logické, že když jsem do Prahy přivezla své děti poprvé, začala jsem je s Prahou seznamovat právě s pomocí Královské cesty. Tato cesta původně začínala v místě dnešního Obecního domu, a pak pokračovala přes Celetnou ulici, takže jste prošli okolo Prašné brány i dnes trochu polomrtvého obchodního domu Kotva.

Touto cestou jsme se dostali na Staroměstské náměstí, odkud jsme dále pokračovali okolo Staroměstské radnice. Po pohledu na orloj jsme pokračovali ve vycházkové chůzi na Malé náměstí, a pak jsme prošli Karlovou ulicí okolo Klementina. Pokud máte čas, stejně jako jsme měli my, doporučuji vám se sem zastavit a toto jedinečné místo si důkladně prohlédnout.

Karlova cesta

Barokní kostel sv. Františka z Assisi

Z Klementina potom vyjdete na Křižovnické náměstí. Je škoda, že lidé toto náměstí poněkud opomíjí, nebo jej berou pouze jako zastávku, aby nechali odpočinout svým nohám.  Právě zde se totiž nachází dva unikátní kostely. Jeden je barokní kostel svatého Františka z Assisi, uvnitř něhož je skvělá akustika i nádherný interiér. Druhý je Kostel Nejsvětějšího Salvátora, který doslova sousedí s Karlovým mostem. Pakliže se tu bude v době vaší zastávky konat koncert, určitě se tu zastavte, dočkáte se vskutku jedinečného zážitku. Hned vedle tohoto kostela se pak nachází i Muzeum Karlova mostu.

Karlova cesta

Karlův most, postavený na místě bývalého Juditina mostu v Praze

Z Křižovnického náměstí dále Královská cesta pokračuje přes Karlův most, kde prochází pod dvěma veřejnosti přístupnými věžemi. Ty jsme si samozřejmě nenechali ujít. Věže poskytují nádherný výhled na Prahu i zajímavé expozice. Na Malé straně pak Královská cesta pokračuje Nerudovou ulicí až na Hradčanské náměstí, kde jsme se spolu s Královskou cestou i my stočili doprava, prošli bránou Pražského Hradu a nakonec jsme naši cestu skončili v Chrámu svatého Víta.

Karlova cesta

Chrám sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě

Je to příjemná procházka, kterou zvládnou i předškolní děti. Pozor, nedoporučuji na tuto procházku mít na nohou nějaké lehké střevíce anebo boty s tenkou podrážkou. Časově vám výlet může zabrat pár hodin, ale se zastávkami a prohlídkami památek i celý den.

Mohlo by vás zajímat