ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Kde se skrývá princezna?

Bylo letní parno a já šla na plovárnu Džbán… Ne, promiňte, milí čtenáři, nějak jsem se nechala unést melodií a textem. Rádio mi tu totiž vyhrává známou píseň Lenky Filipové. Je krásně, pravda, a tak není divu…

Naše putování ale dnes neskončí u vody, nýbrž v lese. Nebo chcete-li - v lesíku. Na kopečku mezi modříny, tvořícími přirozené opevnění někdejší tvrze jistého Sezemy z Kašovic. Ano, ocitáme se na Sušicku u tvrze Kašovice, čnící do výše nad vesnicí, zvanou kdysi Kašovičky.

Kde se skrývá princezna?

Jde o sídlo nevelkých rozměrů, s náznakem dvou pater a patrně zasypaným sklepem. Dle znalců tu prý býval velký taneční sál s krbem. Je to možné. Představy jsou dnes to jediné, co kromě úlomků dávné historie máme k dispozici. A třeba zde tančila i princezna, jež sem uprchla před vlastním otcem; ten ji měl dle pověsti pojmout za manželku, neboť nosila na čele zvláštnost – zlatou hvězdu. Ano, pohádku o ní jistě znáte…

Kde se skrývá princezna?

Ale zpět ještě k obyvatelům tvrze. Největší stopy zde zanechali od 14. do 16. století Velhartičtí a Rožmberkové, jimž patřilo mnohem více usedlostí v blízkém i vzdálenějším okolí. Když se ovšem psalo století následující, byla již usedlost prohlášena pustou. A někdejší krása pomalu začala tát jako jarní sníh.

Kde se skrývá princezna?

I přes tento „nedostatek“ se vám hezká procházka vyplatí. Jistě se dokážete dostatečně zasnít, aby se před vámi na chvíli objevil gotický a renesanční svět, k jehož výrazu a hodnotám má dnešní civilizace hodně daleko. Tak se chyťte za ruku a dejte si malý stoupáček k ostrůvku, skrývajícímu malebné torzo bývalé panské chlouby.

Doporučuji jako ideální výlet pro romantické duše...

Tvrz Kašovice Tvrz Kašovice Tvrz Kašovice

Mohlo by vás zajímat