ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Kostel sv. Bartoloměje - místo tichého rozjímání

V parném letním dni je lepší se schovat do stinného lesa. Ne vždy je však takový luxus nadosah. V případě jednoho putování, o němž dnes pojednáváme, jsme si horka užili víc než dost, než jsme se trochu ochladili mezi statnými stromy jedné z šumavských končin.

Vyhledávání stínu však nebylo naší prioritou, neboť cíl byl dán již dlouho předem. Toužili jsme stát před torzem kdysi krásného gotického kostela ze 14. století – kostelem sv. Bartoloměje, ležícího 2,5 km od obce Běšiny v okrese Klatovy. Takže horko nehorko, vydali jsme se do poměrně táhlého kopce, z něhož jsme ovšem spatřili nádheru kotliny pod sebou. Letní zeleň a sluneční paprsky, dopadající mezi kopečky a na střechy domů, nelze popsat slovy. Zkrátka zážitek nad zážitky. Chvílemi jsem se cítila jako na vrcholku vysoké rozhledny. A nebýt toho, že jsem pod nohama cítila pevnou půdu, propadla bych iluzi, že jsem opravdu hodně vysoko, takřka mezi oblaky.

Kostel sv. Bartoloměje - místo tichého rozjímání

Kostel sv. Bartoloměje dnes připomíná již jen romantická zřícenina

Uplynula dobrá půlhodina, kdy jsme mezi větvemi stromů zahlédli zbytky zdiva. Zpoza nich na nás vykukovala torza žulových zdí se zbytkem křtitelnice. Dočetli jsme se, že hlavní chrámová loď měřila téměř jedenáct metrů a její šíře činila bezmála devět. Stavbu dotvářela čtverhranná věž a přilehlý hřbitov, jenž byl roku 1804 zrušen. Bylo to v době, kdy kostelní život již dávno na zásah Josefa II. ustal. Takže bylo logické, že na tomto místě ustalo i pohřbívání. Dovršení zkázy lze datovat do poloviny 19. století, kdy se stavba pobořila a rozebrala na kámen.

Kostel sv. Bartoloměje - místo tichého rozjímání

Zřícenina kostela leží v nadmořské výšce 689 m. n. m.

Dnes je okolí kostela sv. Bartoloměje vzorně udržováno. V dutém stromu poblíž je ukryta i kniha návštěv, stále pečlivě balena do igelitu, aby vydržela rozmary počasí. Turisté jsou zkrátka ohleduplní lidé, jimž není lhostejný osud ani požitek pro ty, již přijdou po nich obhlédnout si zdejší krásu. Romantiku místu nelze upřít. Tak se vezměte za ruce a jděte se podívat, jak může vypadat krásně posečená tráva a půda neznečištěná odpadky. Opravdu ukázkový příklad úcty a respektu k naší dávné minulosti.

Kostel sv. Bartoloměje Zřícenina kostela

Mohlo by vás zajímat