ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Krásy lůna mateřského - zřícenina Pajrek

Přemýšleli jste někdy o původu názvů některých pamětihodností? Jsou takové, o nichž nemusíme dlouze přemýšlet, neboť jejich význam je čitelný. Pak ale narazíme na velmi zvláštní pojmenování, jako třeba na Pajrek, zříceninu poblíž Nýrska v okrese Klatovy.

I kdybychom si sebevíce lámali hlavu, těžko se dobereme řešení. Je ale možné, že ti, co bydlí blíže bavorských hranic, něco málo tuší. PajrekBajrekBaiereck… Ano, je to tak. Volný překlad zní „hrad postavený na bavorské hranici“ jako hrad zemský. Najdeme samozřejmě i pověsti, jež hovoří o „Bayer in der Eck“ (Bavor v koutě), což mělo být prý označení pro neznámého zakladatele tohoto sídla. Většina badatelů se však kloní k prvnímu z uvedených názorů.

Krásy lůna mateřského - zřícenina Pajrek

Pohled na zříceninu Pajrek

Pokud trochu znáte okolí Nýrska a polohu jeho přírodního divadla, stačí popojet pár set metrů za tento skvost a zastavíte přímo u značky vedoucí k cíli. Dozvíte se, že jste zhruba kilometr od hradu. Odtud jdete do poměrně strmého kopce a teprve ve druhé polovině cesty si na chvíli odpočinete na lesní pěšině. Po ní dorazíte do obydlené části a mezi domy se zakrátko dáte doprava, opět do lesa. Pak už zbývá asi 250 metrů a spočinete tváří v tvář zbytkům paláce a věže.

Plocha, na níž se sídlo od poloviny 14. století rozkládalo, je nevelká. Zato majitelů se zde vystřídal bezpočet. Byli to například páni z Janovic a Běšin. Není ale nutné jejich jména uvádět. Snad stačí říci, že hrad byl poprvé prohlášen pustým na počátku a pak ve druhé polovině 16. století. Objevily se prý snahy obnovit jej ještě po skončení první světové války, ale zůstalo nakonec jen u slov.

Krásy lůna mateřského - zřícenina Pajrek

Hrad Pajrek je definitivně pustý od 16. století

Takže vy všichni, kteří máte dobré boty, velkou láhev pití a chuť poznávat, vykročte směrem k jedné z dalších památek naší překrásné vlasti. Je sice hezké navštívit Kanárské ostrovy či New York, ale nebylo by lepší začít s tím, co leží v mateřském lůně?

Zřícenina Pajrek Zřícenina Pajrek

Mohlo by vás zajímat