ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Křivoklát - pohádkový hrad v kraji Oty Pavla

Už je to opravdu strašně dávno, co jsem na Křivoklát vyrazila poprvé, a už uběhla taky spousta let, po která se tam stále vracím. Přestože kdysi ještě byla prohlídka nádvoří zdarma (nikoli placená coby součást prohlídky hradu), alespoň jednou za rok si za vstupné zase celý hrad projdu, vždycky se těším, až z lesů vykoukne červená střecha Vysoké věže a až z nedalekého Berouna podniknu cestu vlakem do Prahy přenádhernou krajinou.

Ať už na Křivoklát přijíždíte odkudkoli, nemůžete neprojet krásnými hlubokými lesy, které snad musí uchvátit i ty, kteří pro tento druh přírody nejsou zrovna nadšeni. Pokud se jimi chcete jen tak projít nebo prostě jen projet autem za nějakým jiným cílem, vyberte třeba cestu na Rakovník, Žebrák či Točník nebo Hamousův statek. I v parném létě vám totiž křivoklátské hvozdy poskytnou příjemný chlad!

Prohlídku hradu určitě nesmíte vynechat!

Proč? Třeba už jen proto, že právě Křivoklát je jeden z našich nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých králů, protože se v něm nachází unikátní interiéry včetně gotické kaple s bohatou malířskou a sochařskou výzdobou nebo Královský sál, mučírna i věž s krásnou vyhlídkou na tu nádheru kolem. Třebaže vám neříká nic historie ani architektura a v těchto oborech jste naprostí laici, vězte, že prohlídkou zklamaní nebudete! Křivoklát je naprosto pohádkovým místem!

Křivoklát - pohádkový hrad v kraji Oty Pavla

Hrad Křivoklát - původně lovecké sídlo

Pokud jste na Křivoklátě poprvé, rozhodně doporučuji absolvovat I.prohlídkový okruh, který bych nazvala "základním". Průvodce vás provede po nádvoří a většině interiérů horního hradu (kapli, velkém královském a rytířském sále, knihovně i obrazárně).

II. prohlídkový okruh zahrnuje spíše fortifikační architekturu hradu, tedy opevnění, obranný systém, Velkou věž s vyhlídkou, ale i expozici lovectví.

Především v létě se pak na Křivoklátě (obvykle na nádvoří hradu) konají nejrůznější kulturní akce.

Kam ještě na Křivoklátě vyrazit?

Křivoklát je menším městečkem nedaleko Rakovníka  a právě zdejší hrad je tady největším lákadlem. Procházka městem ale také není k zahození!

TIP na procházku: Doporučuji vyjít pár set metrů nad hrad Křivoklát a zahnout doprava na lesní cestu kde po chvíli narazíte na novogotický pomník K.E.Fűrsternberka. Je odtud krásně vidět hrad a lesní cesta pak vede dál, slibujíc pěknou procházku k vyhlídce "Paraplíčko".

Výlety do okolí Křivoklátu? Týden vám rozhodně stačit nebude!

Důvod, proč se Křivoklát stal mým oblíbeným výletním místem, tkví také v přebohatých možnostech výletů po okolí. Poprvé jsem na Křivoklát vyrazila na týden a bláhově si myslela, že všechny "top" památky v okolí Křivoklátu stihnu navštívit. Omyl. Týden vám rozhodně stačit nebude! Která místa však nesmíte vynechat, zdržíte-li se v této oblasti více dní?

TIP č.1: Žebrák, Točník, Krakovec

Tři hrady Václava IV. bych rozhodně doporučila v první řadě. Nacházejí se relativně blízko sebe a autem lze všechny tři objet za jeden den. Nečekejte tak zachovalé památky jako je Křivoklát! Jedná se o zříceniny, byť v zachovalém stavu. Žebrák a Točník se nacházejí v téměř bezprostřední blízkosti a Krakovec najdete pár kilometrů od nich.

Křivoklát - pohádkový hrad v kraji Oty Pavla

Gotický hrad Krakovec ze 14 století (I)

Křivoklát - pohádkový hrad v kraji Oty Pavla

Gotický hrad Krakovec ze 14 století (II)

TIP č.2: Hamousův statek

Jedná se o jednu z nejstarších památek lidové architektury u nás a je velmi dobře zachovalý. Hamousův statek najdete ve Zbečně, kam se dá během pár minut dojet autem, ale i dojít pěšky po celkem příjemné cestě.

Křivoklát - pohádkový hrad v kraji Oty Pavla

Na Hamousově statku můžete zažít pečení chleba přímo ve zdejší peci

TIP č.3: Po stopách Oty Pavla

Chápu, že každý není zrovna vášnivý čtenář, ale věřím, že Smrt krásných srnců nebo Zlaté úhoře v televizi snad viděl každý, a že projížďka (nebo procházka) do míst, kde se tyto filmy (a povídky Oty Pavla) odehrávají, nikoho nezklame. Z Křivoklátu se k Pamětní síni Oty Pavla dá dojet autem i na kole a doporučuji trasu na Týřovice, odkud vás ukazatelé dovedou až k přívozu.

Křivoklát - pohádkový hrad v kraji Oty Pavla

Pamětní síň Oty Pavla je muzeem, které život a práci Oty Pavla připomínají

TIP č.4: Výlet do Prahy

Samozřejmě ho neocení všichni, ale pro ty, kteří se do Prahy zase až tak často nedostanou, je to z Křivoklátu "kousek". Sama jsem jezdila autem do Berouna a odtud pak vlakem, který do Prahy jezdí každou chvíli, navíc přes Karlštejn a doslova pohádkovou krajinu!

TIP č.5: Karlštejn a Koněpruské jeskyně

Jeden z našich nejznámějších hradů, Karlštejn, určitě není třeba představovat. Doporučuji jak klasickou prohlídku, tak i okruh, zahrnující kapli sv. Kříže, na kterou je ovšem třeba se předem objednat. Pokud se na cestu vydáte brzy ráno, dají se za jeden den stihnout i Koněpruské jeskyně.

Křivoklát - pohádkový hrad v kraji Oty Pavla

Světoznámý hrad Karlštejn

Hrad Křivoklát Karlštejn Pamětní síň Oty Pavla Hamousův statek Gotický hrad Krakovec Gotický hrad Krakovec

Mohlo by vás zajímat