ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Kutná Hora - stříbrné město

Při projížďkách Českou republikou jsem narazila jen na málo měst, která by svou krásou předčila Kutnou Horu, jejíž věhlas, bohatství i sláva byla založena na objevu stříbra. Mnich Antonín z kláštera v Sedlci údajně našel v zemi tři stříbrné pruty, čímž se těžba stříbra odstartovala. O svém nálezu ihned běžel informovat opata svého kláštera, aby tento "poklad" náhodou neobjevil někdo jiný. Pro jistotu pruty překryl svou kutnou - a právě odtud údajně pochází i název města - Kutná Hora.

Byť se modernější teorie s touto verzí příliš neshodují, mně se vždycky líbila, hlavně proto, že dokonale ladí s původním charakterem, které si město doposud zachovává. Právě středověk a pozdější baroko na nás ze zdejších staveb doslova dýchá, provází nás na každém kroku v půvabném historickém jádru a zrovna (a nejen) tím je podle mě Kutná Hora naprosto unikátní.

Procházka městem s průvodcem nebo sami?

Nejsem si úplně jistá, zda něco podobného nabízí i v jiných městech, ale v Kutné Hoře jsem se poprvé setkala s prohlídkami města s průvodcem. Jsou samozřejmě placené a je na výběr hned několik tras. Sama jsem těchto služeb nevyužila a nelituji toho, byť je rozhodně nezavrhuji. Jsou ideální především pro cizince nebo Čechy, kteří se chtějí pohodlně dozvědět o Kutné Hoře to nejdůležitější, aniž by museli sami shánět informace. Co mě však zaujalo, byly noční prohlídky Kutnou Horou. Z časových důvodů jsem ji bohužel neabsolvovala, ale určitě bych na ni někdy šla. Údajně vás provází průvodci v dobových kostýmech, navíc za svitu louče a po tajemných místech Kutné Hory.

Sama jsem do Kutné Hory dojela autem, které jsme pohodlně zaparkovali v místech, kde kdysi fungoval kemp. Bylo to poblíž stadionu, nicméně na tom až tak nesejde. V každém případě však pro parkování v Kutné Hoře doporučuji okrajové části města, protože parkovat v centru nebo poblíž něj je poměrně problém.

Kutná Hora - stříbrné město

Pohled na Kutnou Horou s kotelem sv. Jakuba

TIP: Procházka Kutnou Horou po největších zajímavostech

Historické jádro Kutné Hory není až tak rozlehlé, zato má nádherné panorama s dominantou chrámu svaté Barbory, která je v tomto městě asi nejvyhledávanějším cílem. Přiznám se, že neznám žádnou ideální trasu, jak centrum Kutné Hory projít. Sama jsem nejdřív jen tak bezcílně brouzdala zdejšími uličkami a stylovými krámky, s tím, že půjdu-li stále do kopce, dojdu až ke chrámu.

Za vstup do sv. Barbory se platí, ovšem nejedná se o žádnou horentní sumu. Pokud jste úplným laikem, nezapomeňte si v chrámu projít všechny kaple v presbytáři i postranních lodích. Ty novější jsou barokní, ale v těch starších, středověkých, se nachází unikátní nástěnné malby, zachycující světské výjevy (což na tu dobu nebylo příliš obvyklé), konkrétně mincíře a těžbu stříbra v Kutné Hoře. Úchvatný je pro mě osobně třeba jen pohled na klenby nebo na gotické chrámové lavice. Škoda jen, že ta největší krása je zrakům návštěvníků ukryta. Mám na mysli chrámovou architekturu - chiméry, netopýry a různé nestvůry, které jsou umístěny vysoko nahoře, kam lidské oko dohlédne snad jen s pomocí dalekohledu.

Kutná Hora - stříbrné město

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře patří bezesporu k nejhezčím u nás

Od chrámu sv. Barbory se vydejte ještě k nedaleké Kapli Božího těla, z jejíž terasy je přímo pohádkový výhled na celé město! Odtud se pak dá jít přes kutnohorský "Karlův most" kolem jezuitské koleje přímo až ke kamenné kašně, dílu Benedikta Rejta. Kašna je skutečně úžasným dílem, které bylo už v roce 1495 součástí městského vodovodu.

Jen kousek od kašny je kostel sv. Jana Nepomuckého, odkud se dá dojít až na Václavské náměstí s Kamenným domem, ve kterém je expozice měšťanského života v 17. až 19. století. Rozhodně bych všem ráda doporučila návštěvu Vlašského dvora, který byl dříve sídlem panovníků a razily se tady pražské groše. Jestliže vás obecně zajímá těžba stříbra, můžete pak zajít do expozice Českého muzea stříbra v Hrádku, kam se z Vlašského dvora dá dojít Ruthardskou uličkou.

Kutná Hora - stříbrné město

Kutná hora je nerozlučně spjata s dolováním stříbrných rud

Chrám sv. Barbory Kutná hora Pohled na Kutnou Horou

Mohlo by vás zajímat