ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Litomyšl

Město, kde i škola vypadá jako zámek

Jednou mi volal můj bývalý spolužák, že prý je v Litomyšli, stojí před zámkem, rád by došel k rockovému klubu Kotelna a mě, coby rodačky z tohoto půvabného městečka, se ptá na cestu. Popis trasy se trochu protáhl, protože, jak se posléze ukázalo, spolužák vůbec nestál před zámkem, ale před zdejší pedagogickou školou. Možná vám tahle základní neznalost, připadá směšná, ovšem já si uvědomila, že v Litomyšli i "obyčejná" škola vypadá tak trochu jako zámek. Novorenesanční budova bezprostředně u náměstí, navíc s reprezentativním secesním Smetanovým domem "za rohem", skutečně na první pohled vyhlíží mnohem honosněji než školské zařízení pro budoucí pedagogy. A takto obdobně Litomyšl vyrazí návštěvníkům dech při více příležitostech.

Litomyšl je jedno z nejkrásnějších měst v České republice. Je městem, v němž se historie snoubí s modernou, a které proslulo celou řadou významných rodáků i kulturních akcí, a které rozhodně uchvátí i ty, kteří zrovna nezbožňují památky a historii. Je zde celá řada malebných zákoutí, možností, kam se podívat a kam zajít.

Zámek: největší litomyšlské lákadlo

Turisticky vůbec nejvyhledávanějším místem v Litomyšli je zdejší zámek, perla renesanční architektury a právě toto místo bych k návštěvě doporučila všem, kteří do Litomyšle zavítají. Opravdu nemusíte nutně absolvovat prohlídku interiérů zámku, pokud vás to nijak zvlášť neláká, ale procházka zámeckými zahradami, které teprve nedávno prošly rekonstrukcí, v každém případě stojí za to! A pokud vám ani bezcílné procházky nic neříkají, můžete se pustit do hledání tří klíčů - jediného motivu, který se na více jak deseti tisících sgrafitech, které dekorují fasádu litomyšlského zámku, opakuje. Až všechny tři klíče najdete, nezapomeňte si něco přát! Odměnou za dlouhé hledání je totiž splnění tajného přání!

Litomyšl

Renesanční zámek v Litomyšli

Protože jsem sama svého času v litomyšlském zámku pracovala jako průvodkyně, můžu i prohlídku interiérů jen a jen doporučit! Trasa je rozdělena na dva okruhy. Ten první zahrnuje reprezentativní místnosti a především barokní divadélko, kterých je na celém světě pouze pět. Druhá trasa vás zavede do komornějších místností, salónků a orientálního pokoje. Součástí je i kaple sv.Moniky, kde se pořádají svatby.

Co nesmíte vynechat? Zámecké návrší!

Zámecké návrší se může chlubit čerstvou revitalizací, která je zde patrná na každém kroku. V první řadě bych ráda zmínila zdejší Regionální muzeum, které prošlo kompletní modernizací, jenž trvala dva roky a osobně ji považuji za mimořádně zdařilou. Už samotný moderní vstup do budovy dává tušit této změně a uvádí k zaskleným archeologickým vykopávkám, které by se údajně od září 2014 měly otevřít návštěvníkům. Jedná se o cestu od zámku směrem k máchadlu, bránu, torzo mohutných hradeb, měšťanský dům a další. Pojetí expozice muzea je nově zaměřeno interaktivně, tedy zábavněji pro návštěvníky.

Litomyšl

Regionální muzeum v Litomyšli

Směrem od muzea můžete sejít fortnou až dolů k Toulovcovu a Smetanovu náměstí, ale rozhodně doporučuji ještě návštěvu klášterních zahrad, odkud se dá k náměstí sejít také, navíc příjemnější a impozantnější cestou. Z jedné strany láká naši pozornost barokní chrám Nalezení sv. Kříže, z druhé pak gotický kostel Povýšení sv.Kříže, oba tak majestátní, navíc podtržené krásou zahrad, až se tají dech.

Procházka po náměstí i mimo něj

Ať už prší nebo praží slunce, před rozmarnostmi počasí vás ochrání litomyšlské podloubí s řadou měšťanských domů, z nichž nejstarší a nejvýznamnější je Dům u rytířů. Stojí zhruba uprostřed náměstí a poznáte ho snadno podle krásného kamenného průčelí s postavami rytířů.

 

Litomyšl

Klášterní zahrady najdete pár kroků od Litomyšlského zámku

 

TIPY pro NÁVŠTĚVNÍKY

Vím, že se to mnohým může zdát zvláštní, ale za jedno z nejkrásnějších míst v Litomyšli považuji zdejší hřbitov. Nachází se jen pár set metrů od zámku, je rozlehlý, chráněný zdí a vzrostlými stromy a pyšní se řadou náhrobků významných osobností.

Jen pár kroků odtud je koupaliště a zimní stadion nebo krytý bazén.

Dalším zajímavým tipem na návštěvu je Červená věž, nacházející se v areálu zdejší restaurátorské školy, a tu najdete v bezprostřední blízkosti zámku, resp. budovy zámeckého pivovaru, ve kterém se narodil Bedřich Smetana. Červená věž slouží jako rozhledna a je odtud pěkný výhled na město.

A ve kterou roční dobu je ideální Litomyšl navštívit? Své kouzlo neztrácí nikdy, ale na jaře a v létě se zde koná plno zajímavých akcí pro místní i turisty: proslulá Smetanova Litomyšl, Toulovcovy prázdninové pátky pro děti nebo letní kino přímo na náměstí. Během léta se zkrátka víc otevírá turistům, ale například Silvestr v Litomyšli vás rozhodně také nezklame!

 

Mohlo by vás zajímat