ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Muzeum s vůní benzínu a lákavých projížděk

Léto sice patří k nejteplejším obdobím roku, ale jsou dny, kdy těžko poznáte, o jaké roční období jde. Stalo se to i nám, když jsme se rozhodli navštívit městečko Kašperské Hory na Šumavě. Je známé svým nádherným hradem, jejž jsme také chtěli prozkoumat, ale nejdříve jsme se rozhodli pro obchůzku tamního náměstí.

Jak jsem již předeslala, počasí se nehodlalo chovat jako letní, takže po marných pokusech, setrvat ještě chvíli v autě a pak se porozhlédnout kolem, jsme usoudili, že bychom z automobilu nevylezli nejspíš do večera. Tedy se nedalo nic dělat. Byli jsme rozhodnuti všechno obhlédnout i za cenu mírného zmoknutí. Naše kroky vedly nejprve do Moto muzea, jehož jednu pobočku jsme si prohlédli ve městě Železná Ruda krátce po Vánocích. Já jakožto neznalec a vlastně i ignorant všech motocyklů, kol a historických automobilů jsem nakonec musela uznat, že jde o mimořádně povedenou expozici. Totéž se potvrdilo i zde. V Kašperských horách je umístěno nejvíce ze všech exemplářů, jež majitel muzea a sběratel v jedné osobě Zdeněk Bálek za svůj život nashromáždil. Ptala jsem se ho, kolik životů už má za sebou, když toto všechno stihl, ale jen se pousmál. Stejně jako v jiném oboru, jenž je provázen nadšeným přístupem, platí, že kdo chce, hledá způsob, kdo ne, hledá důvod.

Muzeum s vůní benzínu a lákavých projížděk

Moto muzeum najdete v rohu náměstí v Kašperských Horách

Půda, s výškou krovu až 14,5 metru, dlí ve staré zástavbě ze 14. století. Její prostor je pomalován vhodnými dekoracemi starých budov, jež přesně korespondují s vystavenými stroji. Za zmínku zde jistě stojí jízdní kolo Kohout z roku 1890 s rozpětím předního kola 160 cm, motocykl JAC, dochovaný v jediném kuse na světě, řemenový Wanderer z roku 1913 a mnoho dalších.

Muzeum s vůní benzínu a lákavých projížděk

Všechny exponáty jsou ve vynikajícím stavu

Návštěvu muzea vřele doporučujeme. Na své si totiž přijdou i maminky a dívky, které mohou obdivovat staré kočárky, postavené vedle figurín, oblečených do dobových kostýmů. Skvělý zážitek! Kašperské Hory pro nás sice pro tuto chvíli skončily, neb déšť ne a ne ustat. Na druhou stranu, proč by člověk musel stihnout co nejvíce, když se někdy vyplatí spočinout na jednom místě o to déle a vychutnat si ho?

Muzeum s vůní benzínu a lákavých projížděk

Výstavu doplňují i restaurované exempláře kočárků

Exponáty v Moto muzeu Moto muzeum v Kašperských Horách Exempláře kočárků

Mohlo by vás zajímat