ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Na hory - jedině do Beskyd!

Pokud se chystáte v Česku vyrazit na hory, máte řadu možností kam vyrazit. Naši republiku lemuje pestrá škála turisticky zajímavých oblastí hornatin a vrchovin. Jedna z nich však nad všechny vyniká – jsou to Beskydy.

Už první pohled prozradí, že se od našich jiných hor zcela odlišují. Na rozdíl od českého masívu patří totiž Beskydy do pohoří Karpat, které jsou mnohem starší a na rozdíl třeba od Krkonoš nejsou jaksi hranaté a „neobroušené“, ale krásně kulaťoučké. Právě to je při jejich návštěvě dělá jedinečnými, navíc s nádhernou atmosférou Valašských dřevěnic, ve kterých si můžete pochutnat na tradičních kyselicích nebo typicky hořkém pivu, což už samo o sobě stojí za návštěvu, dávám několik tipů kam vyrazit.

Hrad Hukvaldy

U rodiště slavného skladatele Leoše Janáčka, přibližně 14 km od Frýdku - Místku leží jeden z největších hradů na Moravě.  Úžasnou atmosféru navíc dotváří fakt, že se nachází přímo uprostřed obory muflonů. Z věže hradu je krásná vyhlídka do okolí až na velké hřebeny Beskyd. Během léta je tady pořádána velká spousta akcí, od vystoupení historických šermířů až po velké vinobraní, a to se v mnohém vyrovná i velkým vinobraním na jižní Moravě. Musíte si tedy dát pozor na místní hospodské, jak jednou zapadnete do dobré hospůdky, ještě ten den z ní pravděpodobně nevyjdete.

Na hory - jedině do Beskyd!

Štramberská Trúba

Není na světě severomoraváka, který by Trúbu nenavštívil. Středověká rozhledna Štramberská Trúba ve Štramberku (jak zní celý její název) kdysi sloužila jako strážná věž nyní již zbouraného hradu. Rozhlédnout se z ní můžete na celé okolí Beskyd, od Bílé hory až po Radhošť i Ostravu nebo Oderské vrchy. Trúbu navíc zdobí i malebné městečko Štramberk, kde se tradičně pořádají jarmarky a řemeslné trhy. Na jarmarku, který se pořádá tradičně na náměstí, si nezapomeňte koupit slavné štramberské uši, bez nich, jako byste ve Štramberku vůbec nebyli. Konzumaci dobrého piva však doporučuju až po návštěvě Trúby i jarmarku, celé náměstí se totiž táhne z kopce a pro nejednoho návštěvníka už znamenalo úrazové pády.

Na hory - jedině do Beskyd!

Mlýn Kozlovice

Rekonstruovaný mlýn s 250 m dlouhým náhonem a plně funkčním mlýnským kolem je v česku naprostou raritou. V současnosti mlýn dominuje nově otevřenému areálu „Na mlýně“, kde je hlavně a navíc i proslavená restaurace s výbornou Valašskou kyselicí a jinými tradičními pokrmy, které po náročném horském výšlapu potěší nejen váš žaludek. Kdo dosud nenavštívil Kozlovice, neví, jak skvěle mohou i obyčejné chutnat škvarky s chlebem, pokud se tedy chystáte do Beskyd, návštěvu vřele doporučuju začít tady, ale zase pozor, v dobovém sklípku u krbu se sedí sakra dobře…

Hrad Hukvaldy Štramberská Trúba

Mohlo by vás zajímat