ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Náročnější cestou na Šerák

Co se týče horských tras, nejsem sice až tak zdatná turistka, nicméně výhled na Jesenickou kotlinu z vrcholku Šeráku mě lákal už dlouho. O zdatnosti zde mluvím především proto, že cesta z Lipové-Lázní, odkud jsme měly s kamarádkou vycházet, je na vrchol Šeráku celkem náročná a dlouhá. Přibližně 15 km dlouhý úsek nám zabral asi 7 - 8 hodin, ale musím přiznat, že jsme si po cestě nejednou dopřály pár minut odpočinku a odměnily se kouzelným výhledem po okolí.

Stejně jako většina tras z Lipové - Lázní, začíná i tahle u vlakového nádraží, ale my tehdy, díky dokonalé znalosti kamarádčiny rodné vsi, vyrazily přímo z jejího domu. Po silnici se jde (od nádraží) jen chvíli a pak už cesta směřuje přes lesy a pole. Musím říct, že vše je perfektně značeno a s orientací zde vůbec není problém. Cesta má zpočátku mírný charakter, což se záhy mění, konkrétně u rozcestí Pod Sněhulákem. Odtud směrem až na Obří skály se prudce stoupá a ti méně zdatní nejspíš využijí nějakých romantických lesních zákoutí ke krátkému odpočinku.

Náročnější cestou na Šerák

Výhled cestou na Šerák

Všichni ti, které moje zážitky z cesty na Šerák inspirují k vlastnímu projití trasy z Lipové, se určitě zastaví na Obřích skalách, kterým jsem věnovala samostatný článek v blogu už posledně. Obří skály totiž znamenají zdolání prvního velkého převýšení na trase a přiznejme si - lehké svačince a občerstvení s nádherným výhledem na Rychlebské hory asi odolá jen málokdo.

Od Obřích skal směrem k Šeráku cesta stále víc a víc strmě stoupá a má charakter polomů. Směrovky na rozcestí Pod Šerákem nám záhy oznámily, že se nacházíme v nadmořské výšce 1280 m. O něco výš, ve výšce 1325 m, je položená chata Jiřího na Šeráku, kam jsme samozřejmě došly posléze a zdolaly tak nejvyšší bod naší trasy. A odměna? Překrásný pohled na Jesenickou kotlinu, Jeseník a dokonce i kamarádčinu rodnou obec Lipová - Lázně.

Náročnější cestou na Šerák

Chata Šerák na vrcholu

Cestu zpátky jsme se rozhodly trochu obměnit a od rozcestí Pod Šerákem se vydaly na Miroslav, sledujíc žlutou a později zelenou turistickou značku. Zpočátku vedou dolů dost klikaté serpentiny, a tak kolena dostávají dost zabrat...ne však na dlouho. Přes lesní svahy nás cesta vedla až na otevřenou louku a polní cestu, odkud už pak byla Lipová - Lázně coby kamenem dohodil.

Přímo od chaty Jiřího na Šeráku jezdí lanovka do Ramzové, což je obec, odkud jezdí vlaky také do Lipové - Lázní, takže pro cestu zpět se dá zvolit i tato možnost, kterou uvítají zvlášť ti, pro které bude trasa už tak dost náročná.

Náročnější cestou na Šerák

Cestou dolů ze Šeráku směrem k Obřím skalám

Trasu bych určitě nedoporučovala malým dětem a málo zdatným turistům. Cesta je místy skutečně hodně strmá a převýšení rozhodně není zanedbatelné. Její projití však rozhodně stojí za to!

Výhled cestou na Šerák Cestou dolů ze Šeráku směrem k Obřím skalám Chata Šerák

Mohlo by vás zajímat