ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Naučná stezka okolo zámku Kozel

Naučné stezky mám rád. Zvláště pak, když se jedná o udržované trasy, kde se člověk dozví cenné informace a to nejen v podobě herbářů tamního rostlinstva. Právě z těchto důvodů bych vás přizval na znovuotevřenou naučnou stezku okolo zámku Kozel, kde si na své přijdou i rodiny s dětmi. Jde o okružní trek, který nemá více jak dva kilometry, proto se jedná o ideální šanci, jak se vydat po stopách legend a strašidel.

Naučná stezka okolo zámku Kozel

Osobně jsem tuto zastávku pojal jako malé zpestření, než jsem se vydal dále do města Plzeň. Vyrazil jsem z Příbrami přes Spálené Poříčí a na velké křižovatce před odbočkou na Starý Plzenec zahnul ostře vpravo na Šťáhlavice. Zde můžete na vhodném místě nechat automobil a vydat se směrem k lesu. 

Ale k vlastní stezce. Líbilo se mi, že se zde dospělí i děti díky 7. informačním tabulím mohou dozvědět něco více o zdejší přírodě. Na jedné straně se zde popisují živočichové a stromy a na straně druhé se mohou děti seznámit se strašidly a skřítky. Téma lesních strašidel je ze všeobecného hlediska velmi atraktivní a proto Lesy ČR tuto stezku pojaly trochu netradičním způsobem. Oceňuji také, že vycházka má opravené cesty, někde je dokonce tvořena štěrkodrťovým povrchem. Opravené jsou i lávky přes zdejší říční potok.

Naučná stezka okolo zámku Kozel

V průběhu jsem si ověřil své znalosti o české fauně i flóře. Trek je natolik krátký, že si informační tabule a různé kvízy z nich určitě přečtete a vyzkoušíte. Nejen že se dozvíte něco o funkci lesa, ale také o podmínkách, které stromy a porost ke svému životu potřebují. Děti se seznámí s přírodou a naučí se respektu k ní. Lesní skřítci a strašidla nejsou jen tak ledabyle smyšlená. Všechny postavy mají svůj pevný základ v legendách, které si lidé předávají z generace na generaci. Po cestě narazíte i na několik odpočinkových míst včetně jednoho opraveného zastřešeného posezení. Pokud nikam nespěcháte, jde o trek na jednu hodinku a to opravdu volným tempem.

Svou návštvu potom můžete zakončit prohlídkou klasicistního loveckého zámku Kozel.

 

Zámek Kozel Naučná stezka okolo zámku Kozel

Mohlo by vás zajímat