ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Nejznámější českou turistickou stezkou

Co myslíte, o jakou stezku by tak mohlo jít? Ten, kdo hádá, že se jedná o Zlatou stezku Českého ráje, hádá správně. Tuhle stezku jsme ve skutečnosti nikdy neprošli celou, vždy jsme si ji kvůli malým dětem rozporcovali na několik částí. Z druhé strany máme stále dobrý důvod se sem vracet.

Jedním z nejtradičnějších úseků Zlaté stezky je ten, který vede ze zámku Hrubá skála na Valdštejn, odkud pak dále vede na vyhlídkovou věž Hlavatici, aby vás nakonec zavedla do Turnova. Cesta to není nikterak náročná, co se zdolávání vrcholů týče, jelikož chodíte vlastně po hřebenu, avšak délka trasy je pro pěší turistiku celkem solidní, a tak počítejte, že vám menší ratolesti občas nečekaně odpadnou, třeba jako nám usnul syn na lavičce u Kavčin a dcera na lavičce pod Hlavaticí. Školáci však tuhle trasu již zvládnou levou zadní.

Startujeme, Hrubá skála

Hrubou Skálu můžete vyšlapat třeba z Radvánovic, odkud sem vede dobrá cesta (v Radvánovicích stojí vlak i autobus). Nahoru je možné ale také vyjet autem. V tomhle případě však čekejte s několika zádrhely, je tu tolik lidí, že zde budete mít problém zaparkovat, parkovné se zde platí, a navíc, poněkud se vám tu komplikuje původní vytýčená trasa: Hrubá Skála – Valdštejn – Hlavatice – Turnov. Nejlepší je proto na vrchol dojet autobusem, který sem jede z mnoha míst v Českém ráji, mimo jiné také i z nedalekých Radvánovic.

Nejznámější českou turistickou stezkou

Zámek Hrubá Skála (1)

Hrubá Skála je romantickým zámkem, který je dnes z velké části hotelem, nicméně majitelé se snaží a obnovili zde velmi zajímavý zámecký okruh, zpřístupnili věž s nádhernou vyhlídkou a na nádvoří pořádají různé akce. To však není vše. V zámku naleznete hned několik restaurací, jedna z nich je přitom tradičním středověkým šenkem, který rozchodně musíte navštívit. Dále v zámeckém areálu objevíte také i lanové centrum a máte zde zažít zcela nevšední zážitky díky slaňování Hrubé Skály a průjezdem lanovkou přes hradní rokli. Vstup na zámek je 90 korun pro dospělé a 40 korun pro děti. Při návštěvu zámku, nezapomeňte navštívit Kostel svatého Josefa, který je částečně vytesán do skály. Bohužel původní vybavení zde nenaleznete.

Nejznámější českou turistickou stezkou

Zámek Hrubá Skála (2)

Cestou na Valdštejn

Z Hrubé Skály se vydejte doprava po červené turistické stezce okolo Panenky Marie k dalšímu nedalekému rozcestníku. Zde máte možnost pokračovat, anebo se jít podívat na Adamovo lože. Lože naleznete jen pouhých 50 metrů vpravo na žluté turistické stezce. Adamovo lože nechal vytesat František Adam z Valdštejna spolu s Venušinou slují. Jde o tzv. oltář lásky, kde v minulosti stávala dokonce i milenecká nahá dvojice. Naproti byla pak vytesána široká pohovka se dvěma lvy, které však už dnes asi nepoznáte. Toto místo milovali hlavně milenci. Pravda, je to vskutku dobrý úkryt.

Když se pak vrátíte k rozcestníku, tak se můžete odtud vydat na Mariánskou vyhlídku, která je odtud 2 kilometry (ale počítejte i s cestou zpět) anebo také můžete pokračovat po červené až k Arboretu, které je odtud vzdálené cca 3,5 kilometru. Právě zde se vyskytuje jediné mírné stoupání. Na vrcholu hruboskalského hřbetu máte odbočku k vyhlídce Na kapelu, odkud je překrásný výhled na celé skalní město směrem ke Kozákovu. Z vyhlídky se opět vrátíte zpět na hlavní cestu a pokračujete dál. Cesta již není fyzicky náročná, ale zajímavá, protože tu jsou krásné výhledy na okolní přírodu a zajímavá je i pro děti, protože je tu interaktivní naučná stezka. Dozvědět se tak toho o Českém ráji můžete mnohem víc.

Nejznámější českou turistickou stezkou

Zákoutí cestou na Valdštejn

Další vyhlídkou je vyhlídka U Lvíčka, která kýtá nádherný výhled na Hrubou Skálu. Tato vyhlídka se nachází již celkem nedaleko Valdštejna. U Kavčin naleznete rozcestník, který vám nabízí možnost sejít do Sedmihorek anebo můžete pokračovat na hrad Valdštejn, který je odtud už jen půl kilometru.

Valdštejn

Hrad Valdštejn se tyčí na skále, který je stejně jako Hrubá Skála, vidět z velké dálky. Hrad byl postaven cca o 150 let dříve, než zámek Hrubá skála a je to vůbec nejstarší hrad Českého ráje. Hrad sice vyhořel, ale nový život a slávu mu vdechl Albrecht z Valdštejna. Dnes tu naleznete velice zajímavou expozici, kostel a modely hradů. Na nádvoří se často konají různá rytířská představení. Vstupné na hrad činí 50 korun pro dospělé a snížené vstupné je 25 korun. Na hradě si můžete skvěle odpočinout a pokochat se nádhernými výhledy.  Po odpočinku na hradě se vydejte po červené stezce dál hlouběji do lesa doprava směrem na Hlavatici. Délka této trasy je 1 kilometr.

Nejznámější českou turistickou stezkou

Přístup k hradu Valdštejn

Nejznámější českou turistickou stezkou

Z návštěvy Valdštejna

Hlavatice

Vyhlídka Hlavatice se nachází 6,5 kilometru od Hrubé Skály a je vystavěna na samostatné pískovcové skále na konci hruboskalského hřebene. Tyčí se nad městem Turnov a vyhlídka zde byla vybudována již v 19. století. Hlavatice má výšku 12 metrů a leží 380 metrů nad mořem.

Nejznámější českou turistickou stezkou

Vyhlídka Hlavatice

Do Turnova

A jdeme do finále, i když upřímně, do Turnova je to odtud ještě pěkný kus. Stále odtud budete pokračovat po červené po schodech směrem dolů. Na vlakovou zastávku Turnov město, to odtud máte už jen jeden kilometr.

Vyhlídka Hlavatice Zákoutí cestou na Valdštejn Zámek Hrubá Skála Zámek Hrubá Skála Z návštěvy Valdštejna Přístup k hradu Valdštejn

Mohlo by vás zajímat