ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Odvaha, či zbabělost?

Rozhledny, věže, vížky, vůbec jakékoli vyvýšeniny, to vše máme moc rádi. Já patřím k těm, kdo dávají přednost pevným kamenným stavbám. Pocit houpání pod nohama, jde-li o rozhledny kovových či dřevěných konstrukcí, ve mně vzbuzuje určité obavy. Ale strach vždy nakonec překonám a s pokorou šplhám k nebesům.

Dnes bude řeč o jedné z těch pro mě bezpečných – o Černé věži v Klatovech, ve městě známém pestrými odrůdami karafiátů. Nachází se v jednom z rohů čtvercového náměstí o rozloze 1 hektar. Vznikla během deseti let, přesněji mezi léty 1547 až 1557. Jinak velmi bohaté město totiž postrádalo dominantu, jež by nejen reprezentovala, ale stala se též nepostradatelnou součástí tehdejšího důmyslného opevnění a pomáhala odhalovat blížícího se nepřítele.

Odvaha, či zbabělost?

Klatovská Černá věž vhodně dotváří siluetu města

Měla šest pater. V prvním z nich byla mučírna. Brrr! Už jen toto slyšet, vytanou vám na mysl šílené středověké postupy, o nichž se raději nebudeme rozepisovat. Zůstaneme u popisu. Věž byla nejdříve zakončena pouze měděnými pláty. Během 18. a 19. století došlo k několika pohromám, ať už šlo o požáry či vichřici. Zatrnulo nám, když jsme se dozvěděli, že vlivem jedné z nich spadla roku 1872 přímo na náměstí báň (jež později nahradila měděnou střechu). Místo dopadu je až do dnešní doby vyznačeno odlišně zbarvenými dlaždicemi a střecha se skví systémem několika samostatných věžiček.

Odvaha, či zbabělost?

Pohled z Černé věže

Co označeno není (naštěstí), jsou místa dopadu několika sebevrahů. Poslední z nich ukončil pádem z věže svůj život v říjnu 2010. Výška 81,6 metrů nedává žádné šance na přežití, to je nasnadě. Občas přemýšlím o tom, zda v tomto případě lze mluvit o odvaze, nebo zbabělosti. Ale pryč od těchto úvah. Památky jsou tu proto, aby nás těšily, no ne?

Mohlo by vás zajímat