ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Po pražských věžích

Ten rok se mě rozhodl syn zničit, s mým strachem z výšky mě totiž chtěl protáhnout všemi věžemi, které se mu v Praze připletou do cesty. Prý je Praha stověžatá, a tak jich chce uvidět, co nejvíce.  Ale jelikož jsem pro každou špatnost, rozhodla jsem se, že do toho tedy jdu. No, schodů jsme tedy tehdy našlapali víc, než dost (a to nemluvím o tom, že jsme Prahu prokličkovali ze všech stran). Můžu však říct, že jsem za to ráda a že bych do toho šla zas. Pozor, tento výlet je sice úžasný, ale rozhodně není pro slabé nátury a ty, jež zlobí kolena. Schodů se tu totiž našlape nepočítaně.

1. Velká jižní věž

Naším výchozím bodem byl Pražský Hrad, který je naším oblíbeným pražským odrazovým můstkem. Vždy se jej pokoušíme poznat z jiné stránky a nejinak tomu bylo i na tomto výletě. Na Pražském Hradě se můžete vystoupat hned do několika věží. Tou nejvýznamnější, a také nejvyšší, věží je Velká jižní věž v Chrámu svatého Víta. Vstupné pouze na tuto věž stojí 150 korun, což je tedy pálka, ale výstup na ni se zase vyplatí. Pohled seshora je totiž neuvěřitelný a nezapomenutelný. Musím říct, že výstup je poměrně drsný. Na 96,6 metrů vysokou věž totiž vede na 287 strmých točitých schodů. Prostor věže je navíc úzký a složitě se tu vyhýbá i dýchá. Až se však nahoře vydýcháte, ztratíte z té nádhery dech znovu. A budete vědět, že i přes cenu vstupenky a to krkolomné stoupání, to stálo za to.
Po zdolání této věže jsme se vydali na další, i ta se nacházela na Pražském Hradě a skýtala krásný výhled do okolí, i když Velkou jižní věž asi hned tak nějaká věž nepřeková.

Po pražských věžích

Výhled z Pražského hradu

2. Mihulka, čili Prašná věž

Mihulka je jen kousek od Chrámu svatého Víta. Kdysi v této válcové kamenné věži skladovali střelný prach, dnes tu je Vojenské muzeum. Pod věží se nachází strmý Jelení příkop. Z Mihulky toho příliš mnoho neuvidíte, protože ji nechal Gustav Husák zaslepit, aby mu turisté nekoukali na dvorek. Muzeum je však velice pěkné a rozhodně stojí za návštěvu.

3. Věže Adam a Eva

Tyto dvě osmdesátimetrové věže naleznete v románské bazilice, nejstarším českém kostele, sv. Jiří. I když se tyto věže jeví jako zcela totožné, ve skutečnosti je jedna z nich širší a o metr vyšší (Adam – jih). Severní věž Eva je nejenže užší, ale i o 40 cm šikmější.

4. Daliborka

Daliborka je věž opředená mnoha pověstmi. Věž naleznete na jižní straně Pražského Hradu. Daliborka má výšku okolo dvaceti metrů. V dějinách se z původní Dělové věže stalo vězení. Věž není zajímavá ani tak pro svůj výhled, ale pro expozici, která se skrývá uvnitř.

5. Věž chrámu svatého Mikuláše

Věž chrámu svatého Mikuláše je výraznou dominantou Malé Strany. Chrám se skládá z kopule a stejně vysoké věže. Vstup na tuto věž má samostatný vchod a vstupenky stojí devadesát korun.

6. Karlův most a jeho věže

Z Malé strany jsme pak pozvolna prokličkovali davem ke Karlovu mostu, který se může pochlubit hned dvěma věžemi. Každá věž přitom stojí na jednom okraji mostu. Blíže k Malé Straně stojí Malostranská mostecká věž a blíže Starému městu stojí Staroměstská mostecká věž. Na obě věže je možný vstup, a proto jsme také obě dvě navštívili. Ano, už tady jsem začala cítit kolena.

Po pražských věžích

Karlův most jako na dlani

7. Astronomická věž

Astronimická věž je součástí další jedinečné památky, kterou je rozhodně dobré navštívit. Věž se nachází v Klementinu. Věž nejprve sloužila pouze jako vyhlídková, aby byla v osmnáctém století obohacena o vzácné přístroje, a dnes po totální rekonstrukci opět skýtá krásný pohled na Prahu.

8. Staroměstská radnice

Většina lidí stojí pod ní a kouká vzhůru, my jsme to zkusili naopak. To, co jsme uviděli, nás překvapilo. Vážně jsme nečekali, že v takové staré kamenné věži objevíme super moderní oválný celoskleněný výtah v zajímavé kovové konstrukci. Ochoz je přilepený ke zdi a představuje velmi příjemný chodník, který se točí okolo výtahu. Výtah jsem tedy po tolika věžích už doopravdy uvítala. Fascinující je zde i velmi efektivní osvětlení. Výhled z věže na centrum Prahy, které tak najednou máte jako na dlani, je už takovou třešinkou na dortu. Vstupné na věž je 50 korun, děti platí 40 Kč.

Po pražských věžích

Výhled na Týnský  chrám

9. Prašná brána

Napříč Staroměstským náměstím, kdy projdete okolo Muzea Alfonse Muchy, projdete Celetnou ulicí, abyste na jejím konci našli Prašnou bránu. Aspoň takhle jsme se k ní po sestoupení z Radniční věže dostali my. Popravdě řečeno, už byl večer a už se mi moc nechtělo. Syn mě však přeci jen přemluvil. Když jsem pak zjistila, že musím vyšlapat dalších 186 schodů, vážně mě málem kleplo.  Prašná brána je vysoká 65 metrů a ochoz se nachází ve výšce 44 metrů. Nahoře jsme kromě krásného večerního pohledu na osvětlenou Prahu mohli shlédnout i zajímavou expozici. Je odtud krásný pohled na náměstí Republiky, Obecní dům, Kotvu, Divadlo Hybernia a Labuť.

10. Jindřišská věž

Poslední naší věží, kam jsme se rozhodli vyšplhat, byla Jindřišská věž. Tato věž je rozdělena do deseti pater. Uvnitř naleznete kavárnu, whiskey koutek, galerii, toalety, muzeum, restauraci (rovněž i literární kavárnu) a naprosto jedinečnou vyhlídku. Naštěstí se uvnitř této věže nachází i výtah. Výhled na Prahu se udává prostřednictvím malých okének. Vnitřní prostory jsou velmi příjemné a útulné, můžete se tu posadit a rozjímat anebo si tu počkejte na kouzelnou melodii zvonkohry. Jde vskutku o jedinečný zážitek.

Po pražských věžích

Někdy výstup věru není z jednoduchý...

Tento výlet je celodenní a nenašlapete na něm nejen mnoho schodů, ale i kilometrů. Chce to proto dobrou kondici, ale zase… zvládlo ho i 4,5 leté dítě, takže by byla celkem i ostuda, aby to nezvládl dospělý. Bohužel ssebou doporučuji poměrně naditou peněženku, jelikož za vstupy na jednotlivé věže se vesměs všude platí. Faktem ale zase je, že to byl jeden z nejlepších pražských výletů, jaké jsem zažila. Říkám to i přes holou skutečnost, že jsem pak skoro nemohla chodit :-)

Mohlo by vás zajímat