ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Po stopách učitele Boženy Němcové

Mnoho odborníků znalých našich dějin vede úvahy o původu Boženy Němcové. Kdy se vlastně narodila? Bylo to opravdu 4. února 1820, nebo to bylo pouhé datum křtu ve Vídni, odkud s rodiči přišla do Čech? A otázek by bylo jistě více...

Dnes vás ale, milí čtenáři, nepovedu po stopách velké spisovatelky. Naše společné kroky povedou na červenokostelecký hřbitov, kde dlí ostatky jednoho z jejích velkých učitelů. Skromný náhrobek Augustina Purma byste snadno přehlédli. Je malý a nevýrazný, s rozostřeným písmem. Přesto jde o hrob člověka, jenž se o malou Barunku staral již v době rané školní docházky. A nejen to. Setkala se s ním ještě na dvou místech – ve Chvalkovicích jako s učitelem hudby a v Červeném Kostelci, kde ho slýchávala hrát na housle z oken fary, naproti níž jako čerstvě vdaná paní bydlela sedm měsíců v Hůlkově kupeckém krámku.

Po stopách učitele Boženy Němcové
Augustin Purm se narodil roku 1800 v Malé Bukovině poblíž zmiňované obce Chvalkovice, kde roku 1831 získal místo ve staré škole. Malá Barunka sem odbíhala ze zámku, v jehož prostorách se v letech 1830 – 1833 „pansky“ vzdělávala.  Předlohou ke knize Pan učitel byl právě tento velký muž. Jeho tělo spočinulo v chladné zemi roku 1874. Zavítejte sem i vy v rámci svých toulek.

Po stopách učitele Boženy Němcové

Hřbitov Červený kostelec Hrob Augustina Purma Po stopách učitele Boženy Němcové

Mohlo by vás zajímat