ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Pohled na alpské vrcholky z českých kopců

Nevím, zda se ještě někdy nechám přemluvit, abych se vydala po svých na nejvyšší vrchol Blanského lesa horu Kleť (1083 m. n. m.). Byla to zabíračka, jen co je pravda. Ale kdo by se nechtěl podívat na nejdůležitější místo této přírodní rezervace? Kdo by odmítl spatřit za příznivého počasí třeba alpské vrcholky, elektrárnu Temelín či velkou část Šumavského podhůří? Takže jsem nakonec nápadu svého přítele podlehla a statečně jsem se ubírala vzhůru.

Výstup jsme započali pár set metrů pod lanovkou. Nějakou dobu jsme kráčeli lesem a na úpatí lanovky stočili své kroky těsně pod ní. Pohled nahoru mi vyrazil dech, ale klikatá stezička slibovala alespoň kratičké chvíle oddechu. První třetina cesty celkem uběhla a sil bylo stále dost, ale čím výše jsme stoupali, tím víc se krátil dech a ubývalo energie. Ovšem mluvím pouze za sebe, neboť můj trénovaný přítel zdolával i složité úseky s lehkostí sobě vlastní. Ohleduplně se však na mě ohlížel a vždy po nějaké chvíli se zastavoval a čekal, až k němu dorazím.

Pohled na alpské vrcholky z českých kopců

Po více než čtyřiceti minutách jsme došli k cíli. Nahoře dost foukalo, ale tato okolnost nemohla zkalit naši radost ze zdolání náročného úseku. Navíc se před námi vztyčila nádherná kamenná rozhledna, první tohoto druhu u nás, postavená roku 1825 za knížete Josefa Schwarzenberga. V její těsné blízkosti nás zaujala Tereziina chata s restaurací s nejvýše položenými slunečními hodiny u nás. Nepřehlédli jsme ani televizní vysílač pro jižní Čechy, vysoký 175 metrů, který byl postaven roku 1978. V neposlední řadě musím zmínit hvězdárnu, odnož té českobudějovické, jež má zásluhu na objevení několika nových planetek. Jedna z nich je dokonce pojmenovaná po samotné Kleti.

Pohled na alpské vrcholky z českých kopců

Proto pokud si budete chtít dopřát výjimečný zážitek spolu s trochou adrenalinu v Jihočeském kraji, navštivte toto okouzlující místo poblíž Českého Krumlova a Českých Budějovic. Pro ty z vás, kdo nechtějí jít pěšky, je připravena i cyklostezka nebo lanová dráha. Kruhový rozhled po okolí jistě každého přesvědčí o tom, že udělal dobře.

Rozhledna na Kleti Lanovka na Kleť

Mohlo by vás zajímat