ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Pražsko-okořská trasa na odpoledne

Mnoho lidí se domnívá, že hlavním městům schází přírodní panoramata a možnost úniku do temných hvozdů s čistým vzduchem. Tato polopravda či mýtus je zakořeněn jen v takových rodinách, kteří se nikdy nepokusili nalézt vhodnou cestu vedoucí do panenského kraje.

I naše hlavní město Praha má bezpočet vývodních tras, jež nabádají k plnohodnotnému treku. Tentokrát vás pozvu na odpolední nebo dopolední výlet na Okoř. Už jen díky své poloze je tento hrad jednou z nejvyhledávanějších památek slovanské krajiny. Turistické cíle tohoto formátu se hledají jen velmi těžko, ovšem na druhou stranu si zážitek znehodnocujeme tím, že vše děláme strašně moc moderně. Nasedneme do auta, necháme se vyvézt až k místu určení, uděláme dvě fotky a opětovně odjíždíme. Vezměte to tentokrát za zcela jiný konec a dopřejte svému organismu trochu pohybu na čerstvém vzduchu.

Pražsko-okořská trasa na odpoledne

Hrad Okoř mne zaujal svou bohatou historií. Nejde jinak než o něm něco málo neříci. Vím, že informace o hradu si můžete nalézt snad na všech turistických portálech, ale já bych rád přispěl svým vlastním názorem. O Okoři se vypráví mnoho příběhů a legend, které popisují útok a následné obsazení tvrze husity. Hrad Okoř byl několikrát poničen a opět restaurován. Nynější pohled na něj je velice sporý, ale i přesto má své nezaměnitelné kouzlo. Vsadím se, že vás stejně jako mne nadchne okolní příroda. Hrad se prý již od roku 1800 stal přístřeškem pro tuláky a započal svou chátrající éru. Říká se, že hluboko pod jeho základy leží obrovský poklad nevyčíslitelné hodnoty. Starý měšťan si ho zde uchovával před zraky ostatních. S jeho náhlou smrtí zmizelo i jeho veškeré jmění, proto se všichni domnívají, že jeho naleziště bude právě tam.

Pražsko-okořská trasa na odpoledne

Poklad jsem nechal pokladem a lopatku pro tentokrát ponechal pěkně doma opřenou v koutě komory. Pokud trochu znáte Prahu, tak se dostaňte na Divokou Šárku k restauraci McDonald. Ihned se napojte na žluté turistické značení. Předem bych rád podotknul, že jde o velice nenáročnou trasu, kterou hravě zvládnou i malé děti. Jde o příjemný výlet a malé odbočení z betonového města. Po žluté se dostanete k Vaníčkovu pomníku. Nevím kolik by to mohlo být, ale asi tak 250 metrů za ním trasa odbočuje před altánkem, čímž sejdete ze žluté. Tato polní pěšina mne přivedla do Horoměřic a nadále jsem pokračoval podél Pražského okruhu. Cesta krásně plyne a zanedlouho se dostávám do Přední Kopaniny, kde u kostela opětovně naleznete žluté značení. Od rozcestí Sv. Juliána se dejte po červené a trek zakončete prohlídkou Okoře.

Cyklostezka Okoř

Mohlo by vás zajímat