ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Předjaří na rašeliništi u Kladna

Malou obec Vašírov najdete cestou z Kladna do Rakovníka poblíž Nového Strašecí. To si jeden myslí, že ho v okolí domova nemůže nic překvapit a...

Ihned u silnice vedoucí kolem Vašírova se rozkládá nejen rašeliniště, o kterém jsem neměla tušení, ale navíc zde byly při těžbě rašeliny objeveny pozůstatky 10 000 let starého borového lesa.

Vydala jsem se tedy začátkem letošního jara na dvě průzkumné cesty. Při první si věkovité pařezy hověly ještě ve sněhové peřině. Při druhé jsem si romanticky počvachtávala bahnem a rašelinou.

Předjaří na rašeliništi u Kladna

Rašeliniště u Vašírova

Z hustých pravidelných letokruhů na pařezech je zřejmé, že v dobách kdy se tu rozprostíral les, bylo klima stále ještě nepříznivé, ale již poměrně stálé. Dnes je terén rovinatý, ale před 10 000 lety bychom údajně procházeli údolím, kterým protékal potok. Ten se snaží i dnes razit si cestu rašelinou a bahnem v podobě rezavé, ale dobře patrné stružky, tvořící místy hnědavou vodní plochu. Zajímavé je, že i na rašeliništní poměry je zde nezvykle vysoké pH. Celé místo působí jako kousek tundry pohozené do české krajiny a předjarní počasí v období mé návštěvy ten dojem umocnilo. Je to zkrátka místo pro dvojí snění.

Předjaří na rašeliništi u Kladna

Zbytek tisícileté sosny

Jedním dechem se, chcete-li, ocitáte ve starší době kamenné, mezi pozdně paleolitickými lovci a zároveň můžete uprostřed středočeského kraje prožít seversky zadumaný okamžik.

Rašeliniště u Vašírova Zbytek tisícileté sosny

Mohlo by vás zajímat