ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Přes Skryjské jezírko do Jankovského Mlýna

Opětovně se po nějaké době hlásím z křivoklátské oblasti, která je mnou a dalšími výletníky prošpikována skrz na skrz. Zdejší příroda nabízí nezapomenutelné okamžiky. Přicházející jaro ve mne vyvolává vzpomínky a ne jinak je tomu i u dnešního treku věnovanému středním Čechám. Už si přesně nepamatuji, kdy přesně jsem se já a moje skupina rozhodla, že se podíváme do méně známých končin. Možná jsme se tak rozhodli proto, že nám klasická komerčně profláknutá místa plné odpadků už moc nevoní.

Přes Skryjské jezírko do Jankovského Mlýna

Tentokrát se v našem hledáčku objevuje obec Skryje. Dokonce do těchto míst jezdí i autobus, ale intervaly a spolehnutí na něj je velkým otazníkem. Raději jsme dali přednost automobilu a jistotě pohodlnému odjezdu. Připravte se na mírně náročnou trasu. Přírodně vytvořená lesní cesta se stane vaším partnerem na dobu 5 hodin. Ono se není čemu divit. Trek měří přesně 19,5 kilometrů.
Ze Skryjí jsme se vydali po modré ke Skryjskému jezírku. Nedoporučuji podnikat návštěvu v zimních měsících. Je zde hodně lávek a dokonce i skalní průrva, která by mohla být svou kluzkostí značně nebezpečná. Potok si za svůj čas prorazil cestu skrze skálu a vytvořil zde sympatický vodopád. Dokonce jsem při svém bádání náhodně narazil na několik chráněných živočišných druhů. Pro přesnost uvedu třeba raka, vydru nebo ledňáčka. Oblast je známá i jako velké naleziště zkamenělin mořských živočichů. O osobní nález jsem se nepokoušel, jelikož cesta byla ještě dlouhá.

Přes Skryjské jezírko do Jankovského Mlýna

V polovině cesty mne upoutal doposud zachovaný Jankovský mlýn, který se jen díky ohleduplnosti klimatických podmínek nesesypal. Následně se cesta stáčí po žluté do p. Týčským Vrchem a po zelené do Vlastce, což je sousední obec od počátečních Skryjí. Jak jste správně vytušili, tentokrát se náš trek kategorizuje do tzv. okružních. Pokud se rozhodnete pro tento trek, nechte si ho nejlépe na léto. Pevně věřím, že si ho užijete stejně jako já. Doufám, že nemusím zdůrazňovat, že je lepší se trochu vybavit. Neříkám, že v obcích nenakoupíte klasické potraviny, ale lesní trasa je přece jen trochu dlouhá mezi vesnicemi. Dost možná se díky překrásné přírodě zdržíte i o něco déle.

Trasa – Skryje – Skryjské jezírko – Jankovský mlýn – Pod Týčským vrchem – Vlastec – Skryje
Doporučuji cestovat – automobilem
Vzdálenost – 19,5km
Trvalo mi – 4,40 minut

Skryje Skryjské jezírko

Mohlo by vás zajímat