ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Procházka z Litomyšle k Růžovému paloučku

Na Růžový palouček si, stejně tak jako já, jisto jistě vzpomene každý bývalý žák alespoň jedné litomyšlské základní školy, popřípadě z okolních škol. Pravidelně se totiž na toto místo pořádaly pěší výlety, na které nelze zapomenout. Pro mě tehdy měly charakter povinné vycházky, ale musím se přiznat, že vyprávění, o kterých jsem tehdy jako malá četla v Jiráskových starých pověstech českých, a která se k Růžovému paloučku váží, mi utkvěly v paměti natolik, že jsem se rozhodla, že se na Růžový palouček víc jak po dvaceti letech vrátím.

Procházka z Litomyšle k Růžovému paloučku

Růžový palouček a jeho růže

Sama jsem poprvé, jako malá, šla k paloučku pěšky. Nyní jsem vzhledem k tomu, že jsem toho dne plánovala ještě další výlety, zvolila cestu autem, která je velmi jednoduchá a krátká. Vede z Litomyšle směrem na Nové Hrady, přičemž krátce před Růžovým paloučkem už mě navigovaly ukazatelé přímo k místu.
Za pěkného počasí ale doporučuji spíše procházku z Litomyšle, u které stačí nechat se vést červenou turistickou značkou ve směru na Nové Hrady. Cesta vede loukami a podél lesů a má velmi romantický charakter. K Růžovému paloučku je to přibližně 6 km nenáročnou trasou, kterou bych doporučila i pro rodiny s dětmi.
Pokud byste se během cesty snad ztratili, což pokládám za málo pravděpodobné, držte se trasy ve směru na Újezdec. Arboretum Růžový palouček vlastní právě tato obec, nad kterou se místo nachází.

Procházka z Litomyšle k Růžovému paloučku

Památník Českých bratří

Růžový palouček vás uvítá romantickou březovou alejí, uvidíte v něm památník Českých bratří a samozřejmě palouk posázený krásnými francouzskými růžemi. Už charakter místa samotného ve mně vybízel posvátnou úctu, která byla ještě podtržena mystickými pověstmi o neštěstí, které stihne každého, kdo by toto posvátné místo chtěl poškodit.

Růže na Růžovém paloučku Památník Českých bratří

Mohlo by vás zajímat