ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Romantická procházka okolo Harcova

Když se řekne Liberec, nejspíše si vybavíte IQ landii, Babylon, Zoologickou a Ještěd. Jenomže Liberec nabízí mnohem víc. Jednou ze zajímavých, leč opomíjených turistických lokalit je i liberecká přehrada Harcov. Tahle přehrada je zajímavá v mnoha směrech, a proto byste si procházku podél této přehrady rozhodně neměli ujít. I když, samozřejmě se nemusíte jen procházet, ale i rybařit, slunit anebo plavat na člunech či dračích lodích.

Byli jsme ubytovaní v Harcově, čili jen pár kroků od přehrady, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že si zkrátíme svou cestu. Šli jsme od zastávky zdejších studentských kolejí, které jsou prý u nás v Česku ty nejhezčí. Když jsme se tak na ně koukali, krčili jsme rameny. Jejich krásu jsme pochopili až později, když jsme je uviděli jako pozadí vodní hladiny Harcovské přehrady. Od zastávky se vydáte směrem do města. Projdete kolem hotelu Interstar, kovošrotu a před restaurací v zatáčce zahnete směrem dolů doleva. Pozor, hned narazíte na další rozcestí, silnice vede lesem kolem levého břehu přehrady a pěšina vede pod luxusními vilami podél pravého břehu přehrady. Doporučujeme vydat se vpravo. Po silnici jezdilo celkem hodně aut a ani k přehradě se nedostanete tak blízko.

Romantická procházka okolo Harcova

Harcovská přehrada leží "skoro" ve městě

Romantická procházka okolo Harcova

Harcovská přehrada získala své jméno podle potoka, který ji napájí

Na první pohled by se mohlo jevit, že procházka kolem přehrady bude nuda, ale musím říct, že to nuda rozhodně nebyla. Scenérie totiž byly doslova dech beroucí a místo bylo tak poklidné a harmonické, že vysloveně člověka lákalo si ji vychutnat.  Bylo tu nač koukat. Po pravé straně se tyčily výstavní vily, vlevo v přehradě se mrskali kapři v takovém velkém množství, že vás doslova cukalo pro nějakého skočit, před vámi se rýsovalo v různých úhlech město nebo Ještěd a za vámi ze stromoví vylézaly Technické koleje. Byla to prostě nádhera. Z vilek vedly cestičky k malým molům a schůdkům, jež zcela jasně napovídaly, že místní rádi rozjímají na vodě, i ve vodě.

Romantická procházka okolo Harcova

Cestu kolem přehrady určitě zvládnou i rodiny s dětmi

Na konci asi kilometrové procházky jsme se dočkali jediné pláže, občerstvení a možnosti zapůjčení lodičky. Krom toho na mne tu čekalo ještě další překvapení, a to zjištění, že Harcov je sestřičkou jedné další, více „profláknutější“ přehrady, a to Lesu Království. A přitom i Harcov je nádherným místem, nejen rekreačním, ale i jedinečným technickým dílem.

Dále jsme naši procházku prodloužili o část, kdy jsme šli podél Harcovského potoka. Netušili jsme, kudy to vlastně jdeme. Zaujaly nás německé nápisy tesané do kamene, protiletecké bunkry, velmi zajímavá školka, i zajímavě počmáraná zeď. Nakonec jsme vyšli na hlavní cestu, hned vedle Liebiegova zámečku. Bohužel jsem tehdy nevěděla, o jak významnou stavbu se jedná. Bohužel jsem ji rovněž viděla jen ze zadní strany. Už tehdy jsem z ní byla nadšená, a to jsem ji bohužel neviděla zepředu. Je totiž doopravdy nádherná, a proto svou turistickou chybu budu muset jít napravit. Jde totiž skutečně o nádherný secesní zámeček.

Romantická procházka okolo Harcova

Liebigův zámeček je výstavním sídlem v secesním stylu

Procházka okolo přehrady vás s menšími zastávkami vyjde asi na hodinu a půl – dvě. Samozřejmě, že pokud využijete zdejších laviček, pláže, možnosti koupání a lodiček, klidně tu můžete strávit i celý den.

Romantická procházka okolo Harcova

Pokud Vám zbyde čas, navštivte i samotné centrum Liberce, stojí za to :-)

Harcovská přehrada Harcovská přehrada Centrum Liberce Liebigův zámeček Cesta kolem přehrady

Mohlo by vás zajímat