ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Romantická procházka z Pražského Hradu na Kampu

Vlastně jsme se tu v ten listopadový den ocitli zcela náhodně. I přes původní ranní mlhu se překvapivě nakonec vyčasilo a Praha se nám tak vyloupla v celé své kráse. Když jsme procházeli Pražským Hradem, vlastně jsme nevěděli, kam jdeme. Šli jsme se jednoduše projít a podívat se na tu krásu, kterou nám sluníčko vymalovalo. Dav turistů nás zanesl k prostoru nad Starými zámeckými schody.

Právě toto místo u Starých zámeckých schodů skýtá nádherný výhled na Prahu. Jako na dlani tu máte i celou řadu zahrad - zahradu Na valech, Malou a Velkou Ledeburskou zahradu, Malou a Velkou Kolovratskou zahradu, Pálffyovskou zahradu a Fürstenberskou zahradu. Po pokochání se jedinečným výhledem jsme se zvědavostí šli za proudícím davem, do míst, kde jsme do té doby ještě nebyli. Krásný chodník nás dovedl podél Svatováclavské vinice až k Ville Richter. Chodník lemovaly sudy a stánky, hrála tu lidová hudba a probíhala tu degustace vína. Skvělý moment, i v tomto listopadovém počasí, se na chvíli zastavit, sednout si na lavičku anebo na sud, nechat na sebe působit zdejší atmosféru, poslouchat hudbu a kochat se malebným pohledem přes vinice na Prahu. Ten, kdo chce (a kdo si to může dovolit), si zde může při relaxování dát i skleničku zdejšího vína. My se však raději zvedli a zamířili zpět k Starým zámeckým schodům.

Romantická procházka z Pražského Hradu na Kampu

Zahrady pod Pražským hradem

Po Starých Zámeckých schodech

Tyto schody byly nedávno opraveny a jsou tak doopravdy krásné. Představují celkem rychlou spojkou mezi Malou Stranou a východní částí hradu. Schodiště má výjimečnou atmosféru, protože ji po obou stranách lemují zdi. Severní vyšší zeď odděluje chodník od Svatováclavské vinice a Richterovy vily, a ta protější nižší zeď zase odděluje turisty od zahrad a Indické ambasády. Schodiště má celkem 121 schodů a v horní části schodiště se ještě nachází i krásná socha (pomník) Karla Hašlera.

Romantická procházka z Pražského Hradu na Kampu

Cesta po Zámeckých schodech

Vyšli jsme na Klárov, zahnuli jsme doprava, abychom hned na další křižovatce zahnuli doprava na Valdštejnskou ulici. Je to pozoruhodná ulice a i když se z povzdáli nejeví nijak zvláštně, nestačíte po chvíli zavírat pusu údivem. Právě na této ulici si totiž můžete prohlédnout Palácové zahrady zase z jiného úhlu. Kromě toho se právě zde dostanete neuvěřitelně blízko k velmi důležitým českým budovám, jakými jsou Fürstenberský palác, Kolovratský palác, Valdštejnský palác a Ledeburský palác. Dokonce tu můžete nakouknout i do Senátu. Potom jsme prošli okolo Šternberského paláce, který nás však nezaujal, fascinováni jsme naopak byli domem U Zlatého jelena. Za tímto domem byla Malostranská Beseda na Malostranském náměstí.

Kampa

Zklamaní z toho, že v chrámu svatého Mikuláše platíte snad už jen za uchopení kliky, jsme se vydali po Mostecké směrem ke Karlovu mostu. Za Malostranskými mosteckými věžemi jsme se rozhodli, že přes Karlův most nakonec nepůjdeme a sešli jsme po schodech na pravé straně na Kampu. Po projití pod prvním obloukem Karlova mostu jsme došli na malebné náměstíčko s romantickou alejí Na Kampě. Byl tu příjemný stín a možnost k posezení. Po chvilce odpočinku jsme se z náměstí vydali dál k Lichtenštejnskému paláci a k Werichově vile. Před touto vilou stojí socha Josefa Dobrovského. Park, či nábřeží u Sovových mlýnů je romantické zákoutí s krásným výhledem na Karlův most i Národní divadlo. V tomto místě se nachází i památný platan. Park nás pomalu dovedl k Muzeu Kampy a k Sovovým mlýnům. Před Muzeem jsou umístěná nádherná bronzová miminka, u nichž se s oblibou vyfotí snad každý návštěvník a nejinak tomu bylo i s námi. 

Romantická procházka z Pražského Hradu na Kampu

Umění na Kampě

Do muzea jsme ale nešli, pokračovali jsme dál v procházce Kampou. V parku Kampy stojí mnoho pěkných soch (Sedící dívka, Titáni na Kampě anebo Židle). Pro nás je tou nej- sochou Socha Harmonie, která se nachází na nábřeží pražské Kampy a je takovým symbolem muže modlícího se proti povodni. Právě tato socha je totiž tak velmi často fotografovaná ve spojitosti s pražskými povodněmi. U mostu Legií jsme naši procházku ukončili. Přešli jsme přes most, ještě jsme vyfotili několik snímků a nakonec jsme si šli sednout do jedné kavárny poblíž našeho oblíbeného Národního divadla. Tato procházka s mnoha zastávkami nám zabrala necelé jedno dopoledne.

Romantická procházka z Pražského Hradu na Kampu

Labutě na Kampě

Romantická procházka z Pražského Hradu na Kampu

Kampa a její romantika

Cesta po Zámeckých schodech Kampa a její romantika Labutě na Kampě Umění na Kampě Zahrady pod Pražským hradem

Mohlo by vás zajímat