ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Rýzmburská džungle

Malebné Babiččino údolí v okrese Náchod se táhne od Starého bělidla až k Rýzmburku. A právě zbytky tohoto hradu se staly mým cílem na jednom z dalších poznávacích výletů.

Hrad Rýzmburk je místem v údolíčku, jež se proslavilo díky naší velké spisovatelce Boženě Němcové. Jeho podoba se do dnešních dob změnila natolik, že představit si toto sídlo ze 14. století v celé jeho kráse je vlastně nemožné. Je zároveň i poslední zastávkou na několikakilometrové trase, spojující jednotlivé body této přírodní oblasti v jeden celek. Milovníci památek jistě vezmou zavděk jakýmkoli torzem, tedy i třeba částí zřícené zdi či bašty, jak je tomu i v dnešním případě.

Počátkem tohoto týdne jsem se do onoho místa totiž vypravila, abych pořídila snímky k dnešnímu článku a zároveň si oživila vzpomínku ze zimy, kdy jsem do údolí vyrazila s přítelem v samém počátku našeho vztahu. Jenže ouha! Nedošlo mi, že se přede mnou nic z holých zdí neobjeví, neboť vzrostlá zeleň kolem právě pohledu na bývalou usedlost zcela zabránila. A tak nezbývalo, než pokusit se hrad dobýt jinak, než pouhým zrakem. Zapojila jsem i chůzi ze strmého kopce, jež ale připomínala spíše plavbu mezi kopřivami a dalšími právě rostoucími bylinami. To by ale nebylo to nejhorší. Okamžik, kdy mi šlo doslova o život, měl přijít ve chvíli, kdy mi na prudkém srázu uklouzla noha, a nebýt poraženého stromu, asi bych „jela“ až dolů. Co by tam po mně zůstalo, těžko odhadnout. Nakonec jsem tedy z bývalého hrádku vyfotila asi tři kameny. Ostatní zdivo zůstalo ukryto v zeleni.

Rýzmburská džungle

Ale zpět k naší památce... Vystřídala se na ní řada šlechticů. Za všechny se sluší jmenovat alespoň Bernarda Žehušického z Nestajova, za jehož vlády bylo panství nejvíce zvelebeno a zútulněno. Stalo se tak před polovinou 16. století. O sto let později se mezi zdmi vyřádila švédská vojska, jež hrad vyplenila. Sláva jeho dohasínala, až zhasla úplně, když poslední kámen posloužil coby stavební materiál na stavbu ratibořického zámku počátkem 18. století.

Zajímavým prvkem, podtrhující výhled do kraje, je altán, vybudovaný vévodou Petrem Kuronským v roce 1798. Místo je známé i díky scéně z Moskalykovy Babičky, neboť právě zde má dojít k setkání paní kněžny s babičkou, Barunkou a ostatními dětmi Proškovými. Idyla vskutku dokonalá...

Rýzmburská džungle

Rýzmburský altán

Mohlo by vás zajímat