ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

S kozím doprovodem i z hradu

Pověst o Rožmberkovi Joštovi, jednom ze synů Petra z Rožmberka, vypráví o lásce tohoto šlechtice ke krásné panně. Jí vyznal zmiňovaný pán lásku, ale aby ona mohla jeho slovům uvěřit, chtěla je mít podložené činem. A tak dal Jošt postavit mohutný hrad… Pověstí je však více. Jiná například hovoří o tvrdém (kamenném) srdci neústupné dívky, kterou nic neobměkčilo, tedy ani šlechticova láska.

Dnes se vypravíme na Českokrumlovsko. Vévodí mu mnoho krásných památek, ale největší z nich je zřícenina hradu Dívčí Kámen. Je dlouhá 210 a široká 45 metrů. Stojí na skalnatém ostrohu na soutoku Křemežského potoka a Vltavy. Její vznik se datuje do 14. století, ale stopy po osídlení nalézáme již v době bronzové, v hlubokém pravěku. My se však budeme držet středověku a let okolo panování krále Karla IV., jenž sepsal listinu k založení tohoto velkého sídla Rožmberků, aby se zde již v roce 1360 zaskvělo gotické sídlo o dvou palácích. Výstavba pak ještě několik let pokračovala, ale již šlo spíše o drobné úpravy předhradí a dalších okolních budov.

S kozím doprovodem i z hradu

U zrodu stáli čtyři Petrovi synové – Jošt, Petr, Jan a Oldřich. Byli náležitě pyšní na své dílo a zhlíželi se v něm. Čas plynul a hrad se stal i dočasným vězením pro Václava IV. před jeho odchodem do Rakouska, když byl ve sporu s českou šlechtou. Za doby husitské odolalo sídlo Žižkovým nájezdům, na počátku 16. století prošel opravami, ale postupně jeho význam upadal. Nakonec ho jeden z potomků slavného šlechtického rodu Petr IV. nechal zpustnout poté, co z něj odvezl do Českého Krumlova vnitřní vybavení a odvolal purkrabího.

S kozím doprovodem i z hradu

My jsme se do hradu vydali z Holubova, ale našimi průvodci po zřícenině byly spíše kozy. Ano, skotačily na nádvoří, slézaly vysoké zdi a toužily po pohlazení. Zážitek, který si odsud odnášíme, je tedy dvojí. Jednak se nám zde velmi líbilo, jednak jsme se velmi pobavili na odchodu, kdy se v místě pokladny objevila cedule: Pokud půjdou kozy s vámi ven z hradu, zavolejte průvodce, aby tomu učinil přítrž. No, není to zábavné?

Zřícenina hradu Dívčí Kámen Zřícenina hradu Dívčí Kámen - detail

Mohlo by vás zajímat