ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Slavonice - procházka po perle jihovýchodní Moravy a jejím okolí

Nevím proč jsem si vždy myslela, že Slavonice už územně spadají do jižních Čech, ale nejspíš mě k tomu ponoukala jejich malebnost a krása, která mi víc připomínala jihočeské perly, než skvosty jižní Moravy. Do tohoto malebného městečka na jihovýchodě Moravy jsem poprvé zavítala během své prázdninové cesty do jižních Čech - vlastně to byla naše první zastávka, bylo už odpoledne a my jsme měli mírné zpoždění, takže jsme se rozhodli jen projít městem a jet zase dál. Krása Slavonic nám to ale nedovolila a my nakonec do cíle dojeli pozdě.

Procházka městem

Jestliže budete městem tak jako my pouze projíždět a nebudete ve Slavonicích plánovat vícedenní pobyt, určitě si vymezte čas na procházku oběma náměstími a kolem zdejšího farního kostela. Bude-li otevřená, vystoupejte schody na vrchol městské věže a shlédněte na město i jeho okolí z výšky - pohled je to skutečně nádherný!

Slavonice - procházka po perle jihovýchodní Moravy a jejím okolí

Slavonice jsou renesančním městem

Slavonice - procházka po perle jihovýchodní Moravy a jejím okolí

Štíty zdejších domů jsou opravdu skvostné

Obě náměstí ve Slavonicích jsou obklopena přímo výstavními domy s renesančními štíty a nádhernými sgrafity. Pokud vejdete do domu, označeného písmenem "I", tedy informačního centra, budete se moci pokochat nádhernou freskovou místností se sklípkovou klenbou, kterou je ve Slavonicích možné vidět i v dalších měšťanských domech. Jedná se o práci kamenického mistra ze 16.století, Leopolda Ősterreichera. V sousedním domě je zase krásně dekorovaný cechovní sál.

Slavonice - procházka po perle jihovýchodní Moravy a jejím okolí

Slavonické náměstí

Slavonice - procházka po perle jihovýchodní Moravy a jejím okolí

Uličky vedoucí ze Slavonického náměstí

Slavonice - procházka po perle jihovýchodní Moravy a jejím okolí

Městská věž ve Slavonicích

Kavárna La petite mort

Zejména v létě je ve Slavonicích otevřeno množství kaváren a restaurací se zahradním posezením. Na Horním náměstí najdete jednu kavárnu, která mě procházkou městem upoutala nejdříve samotným názvem "La petite mort" (v překladu něco jako malá smrt - orgasmus). Mají zde venkovní posezení, skvělou kávu a vynikající malakoff!

Prohlídka slavonického podzemí

Víc než prohlídku náměstí, výšlap na městskou věž a krátké posezení v kavárně s netypickým názvem nám čas při naší první návštěvě Slavonic bohužel nedovolil, a tak jsme se rozhodli změnit zpáteční trasu z dovolené v jižních Čechách a vzít to domů opět přes Slavonice. V infocentru nám předtím nabídli procházku po slavonickém podzemí, na kterou jsme se rozhodli vydat a vám, pokud máte rádi trochu adrenalinu, bych ji také chtěla doporučit.

Absolvovat můžete dvě prohlídkové trasy:

  • Z domu č.480 na Dolním náměstí se vchází na první prohlídkovou trasu. Štola vede pod Panským domem, kašnou až k domu číslo 460, kde je z mázhausu tohoto domu výstup ven. Celková délka trasy je 130 metrů, chodby jsou vysoké asi 1,5 metrů a široké od 40 do 60 cm. Prohlídka vám zabere asi 20 minut.
  • Na druhou prohlídkovou trasu se vchází ze stejné připojovací chodby domu č. 480, pokračuje se pod farou, muzeem a Panským domem, pak se napojí na první trasu a končí také v mázhausu domu č.460. Délka této trasy je asi 400 metrů, výška i šířka chodeb je zde přibližně stejná jako u první trasy. Cesta vám zabere přibližně hodinu a můžu říci, že je o mnoho náročnější než ta první, takže pokud se necítíte fyzicky zrovna zdatní, raději tuto část Slavonic oželte.

Tipy na procházky v okolí Slavonic

Pěkná procházka ve Slavonicích vede ke hřbitovní kapli a k magickému kostelu Božího těla nad městem.

Slavonice leží v těsné blízkosti rakouských hranic, a tak si i milovníci historie přijdou na své. V letech 1936 - 1938 zde totiž bylo vystavěno opevnění a v současné době je možné projít si celý pevnostní areál s bunkry a vojenskými překážkami.

Budete-li mít ve Slavonicích více času, moc doporučuji coby procházku Graselovu stezku. Známý Grasel se na jaře roku 1814 skrýval i se svými společníky právě zde, ve Slavonicích. Jednoho večera byli Graselovi společníci v lese pozatýkáni místní policií, ale Grasel se ještě stačil schovat. Následně byl nucen skrývat se v kamenných slujích a jeskyních. Vůbec nejstarší stezka se táhne ze Slavonic přes Český Rudolec do Dolního Bolíkova, odkud je trasa vedena vlakem zpět do Slavonic. Cesta vede hlubokými lesy, starobylými stezkami i údolím kolem potoka. Cestou narazíte na Graselovu sluj, Psí hřbitov, Francouzský kámen nebo chátrající zámek v Českém Rudolci.

Slavonické náměstí Štíty zdejších domů jsou opravdu skvostné Slavonice jsou renesančním městem Městská věž ve Slavonicích Uličky vedoucí ze Slavonického náměstí

Mohlo by vás zajímat