ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Slezskoostravský hrad - perfektní výlet na léto

O Ostravě – ocelovém srdci republiky se mluví především jako o městě uhlí a železa a jakoby snad v tomhle městě neexistovala žádná památka. Opak je pravdou a málokdo ví, že Ostrava má dokonce svůj hrad – Slezskoostravský.

Nejvyšší budovou celého hradního objektu a zároveň jeho dominantou je hradní věž, která zároveň slouží jako vstupní prostor do celého hradního areálu. Už na ní návštěvníky vítají zemské vlajky Moravy a Slezska. V jednotlivých patrech věže je pak umístěna expozice, v níž si člověk může prohlédnout celou historii hradu a města Ostravy.

Slezskoostravský hrad - perfektní výlet na léto

Druhou velkou budovou v hradním areálu je hradní pevnost, která se nachází na nádvoří, a je to jedna z nejstarších částí hradu, která byla však necitlivými zásahy minulých majitelů již značně zničena. V ní je možné vidět původní zdění hradu a hradní sály s vysokými stropy. Celkem nedávno zde byla také otevřena hradní kovárna a hradní kaple, tady je umístěný betlém s vyřezávanými figurkami, křížová cesta, modlitebna a socha sv. Hedviky.

Ve sklepě této pevnosti se nachází velká akvária se sladkovodními rybami, muzeum čarodějnic a výstava útrpného práva i s mučírnou. Mimochodem, už při vstupu do hradu je na nádvoří „mučírenská“ klec a pranýř. Pro rodinný výlet docela zajímavé fotky do rodinného alba.

Na Slezskoostravský hrad je dobré vyrazit v létě, nejlépe když se děje nějaká kulturní akce. Dostanete se zde jednoduše, prakticky z centra Ostravy je to kousek. Nejlépe je jít rovnou od Černé louky tzv. hradní lávkou po pěšině kolem řeky Lučiny až k hradu.

Slezskoostravský hrad - perfektní výlet na léto

Cedule navádějící k hradu

 

Slezskoostravský hrad - perfektní výlet na léto

 

Lávka vedoucí k hradu

 

Naposledy jsem zde byl na hradním hodokvasu a můžu říct, že to byl výlet, který stál za to. Během celého dne jsem za zvuků středověkých písní a rytířských soubojů ochutnal tolik jídla, až mi bylo zle. Od grilovaných ostravských klobás, pečeného kolena, bramborových placek až po tradiční trdelníky. Byla tady dokonce soutěž, kdy na vysokém dubu byly zavšeny různé pochoutky, a kdo vyšplhal po celkem kluzkých provazech, mohl si odměnu utrhnout. Viděl jsem to zkoušet mnohé, nicméně dal jsem raději přednost hradnímu kvasničáku a vychutnal si tak skvělé, po Ostravsku hořké pivo.

Slezskoostravský hrad - perfektní výlet na léto

Takto vypadá Hodokvas, mňam:)

Hodokvas Lávka Cedule z centra Ostravy Slezskoostravský hrad

Mohlo by vás zajímat