ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Tajuplný výlet do opuštěných lesů

Odskočme si na malou chvíli do plzeňského kraje, kde se nachází snad poslední zapomenutý kout světa. Tentokrát jsem se vydal po stopách Českého lesa. Jde o mimořádně nápaditou oblast, která vám připomene, že divočina nemusí být od nás tak vzdálená, jak by se mohlo na první pohled zdát. I přesto, že se nacházíme v centru evropského kontinentu, tak je přeci takových míst, kde se dá ještě mnohé objevovat.

Tajuplný výlet do opuštěných lesů

Zaměřme se společně na oblast kolem Tachova, kde jsem si připadal jako na odvrácené straně světa. Nikde ani živáčka, jen hustý přírodní porost, prozpěvující fauna a opuštěná stavení, která se do celého konceptu ticha náramně hodila. Jak možná mnozí z vás víte, tak Český les je celkem izolované místo, kam byl v minulých letech přísný zákaz vstupu. Tedy alespoň pro normální obyvatele byl tento prostor nedostupný.

Český Les nemusíme nikterak zdlouhavě představovat. Ve své podstatě jde o vrchovinu v českém pohraničí s německou republikou. Kdo zde ještě nikdy nebyl, tak se připravte na velice podobnou krajinu, jakou známe ze slavnější Šumavy. Dokonce ani naplánování trasy, který by se podobal treku po vyznačené cestě zde není jednoduché, ale myslím, že jsem se s tím nakonec popasoval dobře. Musíme si uvědomit, že hromadná doprava zde o víkendových dnech takřka nejezdí, takže je nejlepší vyrazit automobilem, tak jako já a zdolat jednu z okružních výprav.

Tajuplný výlet do opuštěných lesů

Český Les je takovým malým divokým pralesem, v jehož hlubinách se neukrývají žádné vesničky ani osady, takže se budete muset spokojit se svou zásobou proviantu a švitořivou přírodou. Vcházím do těchto lesů a ihned mne po každé přepadne takový zvláštní pocit samoty. To ticho a pocit, že se zde můžete ztratit na dlouhé hodiny i dny je všudypřítomný. Naštěstí jsou zde všude vyznačené cesty, které jsou udržované. Nejlepšími výchozími body pro okružné poznávací cesty se nacházejí v Lesné, Přimdě nebo Broumově. Vždy se držte značek, které vás dovedou k velice zajímavým místům, jako je zřícenina hradu Přimda, nebo zřícenina hradu Grulštejn. Mne osobně zaujala rozhledna na Čerchově. Na závěr chci ještě podotknout, že bez svého vozu raději ani nejezděte. Hledání spojů a návrat domů bývá z této oblasti velmi strastiplný.

Tajuplný výlet do opuštěných lesů Český les

Mohlo by vás zajímat