ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Telč - procházka náměstím a kolem rybníků

Město Telč jsme si před časem zvolili jako první z míst, kam vyrazíme během naší cesty do jižních Čech. Cestovali jsme vlakem a autobusem s těžkými krosnami na zádech a přespávali ve stanu v různých jihočeských kempech. Na návštěvu Telče jsme měli pár hodin, ale po nějaké době jsme se sem samozřejmě vrátili, protože Telč si rozhodně zaslouží větší pozornost.

Od nádraží jsme šli Masarykovou a Svatoanenskou ulicí k historickému centru a svažující se uličkou jsme si odskočili na občerstvení na zahrádku hotelu Pod hrází. Odtud jsme se poté vydali nahoru k městské bráně a ulicí Palackého kolem městských hradeb a kostela sv. Ducha až na náměstí Zachariáše z Hradce. Přestože je na začátku náměstí cedule označující pěší zónu, auta i motorky tady normálně jezdí, což jsem moc nedokázala pochopit. Náměstí v Litomyšli je pro auta taky otevřené a spousta turistů to kritizuje, ale tam je situace trochu jiná a není zde umístěna podobná značka. Samozřejmě by telčské náměstí bez aut bylo mnohem romantičtější, ale co se dá dělat...

Jinak náměstí v Telči je opravdu jedno z nejúchvatnějších v naší republice, jak často tvrdí průvodci i dokumenty. Má tvar nálevky a celý jeho obvod lemují gotické a renesanční domy s malebnými štíty, povětšinou už barokními či klasicistními. Téměř všechny domy mají podloubí, tak jako třeba ve zmíněné Litomyšli nebo Domažlicích, které v létě poskytuje příjemný stín a za deště suché útočiště. Náměstí dekoruje morový sloup, kašna a při jeho horním konci pak náměstí zdobí věže zdejšího zámku, kostela sv. Jakuba, jezuitské koleje a chrámu Jména Ježíš. Na celé náměstí i jeho okolí je přímo úchvatný pohled, který v létě obvykle ještě podtrhuje modře zbarvené nebe.

Procházka kolem Telčských rybníků

Procházíte-li se kolem rybníků v Telči, budete mít možná pocit, že město existuje dvakrát: jednou doopravdy a podruhé coby odraz v hladinách rybníků. Tímto uzpůsobením města obklopeného rybníky Telč trochu připomíná Jindřichův Hradec nebo Třeboň. Ze shora Telč vypadá jako by byla vystavěna na ostrůvku, který obklopuje voda.

Telčské rybníky se jmenují Ulický, Štěpnický a Staroměstský a všechny jsou propojeny Telčským potokem a průplavy.

Podle mě nejhezčí a nejfotogeničtější procházka v Telči je po hrázi Ulického rybníka. Na začátku hráze na turisty shlíží socha sv. Jana Nepomuckého a na konci na ně čeká další zajímavá památka - boží muka ze 13. století, která jsou na Vysočině nejstarší.

Telč - procházka náměstím a kolem rybníků

Cesta, kopírující břehy Staroměstského rybníka je vydlážděná od roku 1800 a chodník lemují barokní sochy. Cestou kolem rybníka se dostanete až ke Staroměstskému hřbitovu a na náměstí se sousoším panny Marie a archanděla Gabriela.

Telč - procházka náměstím a kolem rybníků

Jen pár kroků odtud směrem k zámku je další rybník, Štěpnický, jehož hladina romanticky odráží budovu renesančního zámku. Ke Štěpnickému rybníku se dá dojít městskou bránou a do té doby, než byly strženy městské hradby, sahala hladina rybníka až k nim.

Výlet na rozhlednu Oslednice u Telče

Od města Telče je tato rozhledna vzdálená přibližně 2 km ve směru na východ a za návštěvu rozhodně stojí pro svou zajímavou konstrukci a především výhled, jaký se z ní návštěvníkům naskýtá. K rozhledně se dá dojít přímo z náměstí po žluté turistické značce a nebo po asfaltce, která vede do zemědělského družstva, a která odbočuje doleva při výjezdu z města.

TIP na výlet do okolí Telče: hrad Roštejn

Hrad Roštejn je bezesporu jedním z nejatraktivnějších turistických cílů v okolí Telče, od které je vzdálen asi 10 km a krom toho je dobrým tipem na cyklovýlet. Palác hradu má pohádkovou podobu, kterou podtrhuje umístění památky na skalnatém výběžku. Ideální trasa sem vede od Štěpnického rybníka přes Volevčice a Doupě.

Telč - procházka náměstím a kolem rybníků

Hrad Roštejn v okolí Telče

Telč - procházka náměstím a kolem rybníků

Podle pověsti hrad Roštejn pomáhla vytvořit ďábel, posuďte sami

Hrad Roštejn Štěpnický rybník Staroměstský rybník Hrad Roštejn

Mohlo by vás zajímat