ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Tuchlovická halda – tip na výlet „na až pak“

Březovou alejí jste došli po úbočí zeleného návrší až k jeho úpatí. Stoupáte nahoru, vysoko nad vaší hlavou krouží káňata. V husté trávě poskakují kobylky. Sedáte si k jezírku, rákosí šumí a čeřící se vodu střemhlav rozrážejí žáby. V parném odpoledni vítáte stín, který vám skýtá košatý strom.

Ano, jste opravdu na tuchlovické haldě, dříve nevábné dominantě kladenské krajiny. Z nedalekého bývalého dolu Nosek sem byly navezeny tuny hlušiny. Později měli lidé tendenci používat haldu jako skládku čehokoli. Zatímco skrz hlušinu prosakovaly uhelné kaly a na jejích svazích se uchytávaly první trsy travin, začlenila se nejvyšší halda revíru do krajinného rázu. Stala se stolovou horou Kladenska.

Tuchlovická halda – tip na výlet „na až pak“

Na vrcholku haldy

Odpočinuli jste si u jezírka a pokračujete vzhůru. Terénní nerovnosti a zaoblený vrchol návrší vás přimějí k přemítání o klamné věkovitosti tohoto místa. Jak stoupáte, otevírají se vám ve stromoví průhledy do okolní krajiny. Na jedné straně vás vábí do své náruče křivoklátské lesy. Strana druhá vám červenými střechami domků a firemním opláštěním výrobního areálu připomíná, že nejste od civilizace tak vzdálení jak by se zdálo. Utvrzují vás v tom i probleskující panely fotovoltaické elektrárny, připomínající éru solární mánie v Čechách.

Tuchlovická halda – tip na výlet „na až pak“

Jedna ze zdejších vodních ploch

Solární panely se vklínily mezi Tuchlovice - Dřevěnkov a haldu v roce 2010. Stejně jako rekultivace hald se staly kontroverzním tématem naší doby. Polehčující okolností rekultivačních zásahů je fakt, že vložené investice nejsou prvoplánově zištné. Na rozdíl od fotovoltaických elektráren, které jsou pod  pláštíkem ekologické glorioly novodobým oslíčkem otřes se.

Tuchlovická halda – tip na výlet „na až pak“

Zelenající se halda u Tuchlovic

Tuchlovická halda – tip na výlet „na až pak“

Budoucí březová alej

Vy se ale nechcete zabývat všednodenními, vážnými tématy. Vychutnáváte si pocit volnosti a svobody, který nám poskytují vyhlídková místa. Někde dole pod vámi kvapí čas. Vidíte auta uhánějící za svým cílem. Tušíte zrychlený tep cyklistů a in- line bruslařů, míhajících se cyklostezkou, vedoucí pod stráněmi návrší. Všechen ten pohyb, odhlučněný vzdáleností se vás teď netýká. Vaše myšlenky rozpínají křídla spolu s kánětem a zlehka se vznášejí nad vším tím pinožením světa. Víte, že musíte zase sestoupit dolů a pak se stanete znovu součástí toho koloběhu. Teď jste ale, díky lopotě svých předků, kteří vykutali, navršili a pak zrekultivovali tuny zeminy, povzneseni nad šeď a monotónnost všedních dnů.

Je čas na návrat. Halda v současné době prochází rekultivačním procesem a vstup je na ni zakázán.

Tuchlovická halda – tip na výlet „na až pak“

Původní stav haldy u Tuchlovic

Musíme dát přírodě čas. Nepošlapat a nevyplašit rodící se život. Zkusit přírodě vrátit co jsme jí vzali. I když nepochybujeme, že by to zvládla sama. Možná mnohem lépe. Ale to jsme celí my, pořád chceme něco měnit a výsledky vidět co nejdřív.

Tak alespoň protentokrát – trpělivost a NERUŠIT……

Původní stav haldy u Tuchlovic Na vrcholku haldy Budoucí březová alej Zelenající se halda u Tuchlovic Jedna ze zdejších vodních ploch

Mohlo by vás zajímat