ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Utajená řeč lesa

Už jste se někdy cítili v  lese jako v galerii? Pokud ne, nezabloudili jste do toho správného. Popravdě, ono je docela těžké zabloudit zrovna sem. Museli byste se totiž nacházet kousek od Dvora Králové nad Labem a ocitnout se v místě zvaném Nový les. Tento zalesněný úsek zakoupil hrabě F. A. Špork v době svého působení na Kuksu, proslulém to hospitalu s lázněmi. Stalo se tak roku 1717.

Hrabě hledal místo, jež by bylo relaxační oázou pro jeho vzácné hosty, ale chtěl být i originální osobností. Navrhl proto dvornímu sochaři M. B. Braunovi a jeho dílně (pracovala pro něho i na Kuksu), aby zde vytvořil sochařský unikát s tematikou biblických výjevů, nazvanou později Betlém  (nebo Braunův betlém). Práce probíhaly v letech 1723 - 1732 a zázrak byl na světě. Les ožil davy nadšenců, kteří obdivovali umělecké skvosty, vytesané do pískovcových skal.

Utajená řeč lesa

I my jsme místo prozkoumali, leč z původní krásy jsme zhlédli jen zlomek. Velká část sochařské výzdoby totiž došla svého skonu za panování Josefa II., jenž neváhal použít na stavbu své nedaleké pevnosti Josefov kámen z Nového lesa. Těžko pochopit, proč tehdejší společnost něco takového dopustila. Ale jak už bývá obvyklé v každé době, chudák oproti pánu nic nezmůže. Další zkázu pak způsobil sám čas a rozmary měnícího se podnebí.

I tak je ale v lese k vidění hodně. Největší chloubou je kašna s motivy biblických zvířat. Umístěna v hloubi lesa budí neuvěřitelné emoce. Kamenný kolos, stojící jinde než na náměstí či nádvoří nějakého paláce, se nalézá zde, ztracen v temném hvozdu, vyprávějící příběhy našich dávných předků. Čí ruce se kašny dotýkaly, čí obličej našel ochlazení v průzračné vodě? Kdo se zde procházel a o čem mluvil? O tom všem zelený porost vypráví, o tom všem si šeptá listí a jehličí přihlížejících stromů vůkol...

Utajená řeč lesa

Mohlo by vás zajímat