ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

V Lánském zámku spí český lev pod sekvojí

Lány jsou bezmála symbolem české státnosti, vždyť stejně jako Pražský hrad, poskytoval i lánský zámek domovské právo většině českých prezidentů. Nejvíce ho využíval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Prožil zde 17 let a podnikal po okolí své pověstné pravidelné vyjížďky na koni. Jeho štíhlá, asketická postava, sportovního až vojenského držení těla, kontrastovala s vyrovnaným výrazem, vyjadřujícím moudrost, trpělivost a nadhled. Jeho spartánský způsob života dokládal, že státník by měl jako první vyznávat a ctít opravdové hodnoty a mít nejpřísnější metr sám na sebe.

V Lánském zámku spí český lev pod sekvojí

Budovy v areálu Lánského zámku

Neodbytně se mi v tuto chvíli připomíná fakt, že prvním z majitelů, tehdy dřevěného lánského sídla, byl od roku 1392 pan Hašek. V kontextu novodobé historie je tento fakt zajímavý. V 16. století přešla obec Lány spolu s tvrzí do majetku císaře Rudolfa II. Jeho přístup ke státnickým povinnostem byl poněkud vlažný, což vtipným způsobem zdokumentoval Jan Werich v historické veselohře Císařův pekař a pekařův císař. Tento film je poplatný každé době a se svými hláškami typu „Nedělej nám tyhle efekty, když to nečekáme!“ nebo „ Chápeš teď lásku? Mluv! Co cítíš?“ „ Rum!“, je pokladem české kinematografie. 

V Lánském zámku spí český lev pod sekvojí

Z dřevěného sídla, přes lovecký letohrádek až po barokní prezidentský zámek

Ale zpátky do Lán. Jedním z počinů Rudolfova vladaření byla přeměna dřevěné lánské tvrze na renesanční lovecký letohrádek. Později byl přestavěn do barokní podoby a tak započala dlouhá éra přestaveb a rozšiřování zámku. Budovali a přistavovali Valdštejnové, pak i Fürstenberkové. Zámek se rozrostl o dvě patra, rokokový kostel a nakonec přibylo i poslední mansardové patro a nová vstupní část. Poslední významné stavební i parkové úpravy se dály pod vedením prvorepublikového hradního architekta Josipha Plečnika. Jeho dílem je i antická fontána s pěti lvími hlavami chrlícími vodu. Představují Čechy, Moravu, Slezko, Slovensko a Podkarpatskou Rus, pět pilířů Československé republiky.

Běh času ale pozutínal některé pomyslné československé lví hlavy. Fontána je již jen posmutnělým mementem snahy našich pracovitých vlasteneckých předků.

V Lánském zámku spí český lev pod sekvojí

Náš první prezident osobně

Českým lvům dělá od září roku 2013 v zámeckém parku společnost obří sekvojovec, kalifornský přistěhovalec, zvaný mamutí strom. Tento obr dorůstá nejimpozantnějších rozměrů na této planetě a dosahuje biblického věku v řádech tisíců let. Popřejme tedy sekvojovci a lvům spokojené a rovnoprávné soužití a doufejme, že ve stínu rostoucího a sílícího stromu nebudou slábnout zbylí čeští lvi.

V Lánském zámku spí český lev pod sekvojí

Lánské zákoutí

Z dřevěného sídla, přes lovecký letohrádek až po barokní prezidentský zámek Budovy v areálu Lánského zámku Lánské zákoutí Náš první prezident osobně

Mohlo by vás zajímat