ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

V Nalžovských Horách do chřtánu draka, ale s úsměvem

Procházka může mít jasně stanovený cíl, nebo je „jen“ zocelením duše a těla bez ohledu na jeho vidinu. Dnešní putování nabízí první z možností. Udělat něco pro své dobré zdraví a zároveň vidět krásy, jež nás obklopují.

Je tomu rok, co jsem jako přibitá hleděla na zdi a zříceninu věže na vrchu Prašivice u Nalžovských Hor. Tato obec je vzdálená asi 11 kilometrů od Klatov a kdysi bývala místem těžby stříbrné rudy. Nenesla vždy toto pojmenování. Skládala se z obce Nalžovy a Stříbrné Hory. Ke sloučení názvu v jeden došlo později. Co mě ale udivilo na zmíněné památce?

V Nalžovských Horách do chřtánu draka, ale s úsměvem

Zřícenina Prašivice v barvách podzimu

Jde sice o zříceninu, ale umělou. Věděla jsem, že něco takového existuje, ale teprve když člověk na vlastní oči vidí, co je možné, nepřestává žasnout. I panstvo si hledalo pro ukrácení svých dlouhých dní místo zábavy a odpočinku. Hrabě Taaffe, majitel panství v Nalžovských Horách, si vybral nedaleký les, aby v něm nechal ztvárnit napodobeninu vlastního rodového sídla Ballymotte v Irsku. Možná toužil po domově a tento způsob přiblížení se rodné hroudě mu připadal jako vhodný způsob, jak si udělat radost a cítit se tak trochu jako doma. K výstavbě zříceniny mělo dojít někdy kolem roku 1840.

Aby mělo vše větší nádech romantiky, nezůstalo jen u tohoto počinu. Hrabě se rozhodl, že zvelebí a ozvláštní celou okolní oblast. Najal si proto místního kameníka Kvíčalu, jenž lesní prostranství doplnil o kamenná zvířata. Nejmohutnější je drak, do jehož útrob si lze vlézt, ale k potěše oka dobře poslouží i želva a další trosky kdysi impozantních zvířat. K doplnění krásného dojmu z procházky jistě pomůže i lesní jezírko s altánkem.
Vydejte se sem po značené cestě z náměstí. Barvy podzimu k tomu přímo vybízí.

V Nalžovských Horách do chřtánu draka, ale s úsměvem

Zříceninu Prašivice stráží tento drak

Zřícenina Prašivice Prašivický drak

Mohlo by vás zajímat