ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet do ZOO Dvůr Králové

ZOO Dvůr Králové u nás patří k legendárním Zoologickým zahradám. O návštěvě této zoologické jsme hovořili často. Syn totiž před rokem vyhrál v jednom dětském časopise možnost navštívit tuhle ZOO zadními vrátky. Bohužel se termín překrýval s již zaplacenou dovolenou v zahraničí, takže jsme se výhry museli vzdát. Synovi jsme ale slíbili, že se sem za rok vydáme všichni. A tak se i stalo.

Cesta do ZOO

Autobus z Hradce, jedoucí do Jilemnice, nás ve Dvoře Králové vyklopil u Labe. V první chvíli jsme měli problém s orientací, naštěstí nás zachránil velký transparent. Podle nápisu jsme tedy zahnuli do leva a doufali, že po této cestě možná po nějakém tom kilometru a půl možná k ZOO dojdeme. Cesta moc důvěryhodně nevypadala. Procházeli jsme nějakou městskou čtvrtí a krom toho jednoho transparentu, zde nebylo žádné známky, že by poblíž měla být zoologická zahrada.  Po čtvrt hodině chůze nás uklidnilo zjištění, že nás takto jde víc. Když jsme pak ucítili typickou opičí vůni, bylo nám jasné, že jsme se neztratili. Po chvíli nás uvítala jedna z několika vstupních bram - U Lemurů. Zaplatili jsme vstupné, posbírali všechny letáčky i mapky a vydali se za zážitky do útrob ZOO ve Dvoře Králové.

V ZOO

Musím tedy říct, že v prvním momentě jsme po ZOO poletovali jako zmatené včely. I když byli okolo nás rozcestníky a v rukách jsme třímali mapky, nějak nám to s orientací nepomohlo. Lidé tu korzovali sem a tam. My váhali odkud začít. Bez mapy bychom tam byli vskutku ztraceni. Stáli jsme u lemurů a věděli jsme jediné, chceme jet na Safari. Jenomže, jak jsme záhy zjistili, právě to bylo na druhém konci ZOO. Safari zde totiž jede ze dvou míst. Pakliže máte auto nebo chcete jet Safari Expressem, neměli byste do ZOO vstupovat u lemurů, ale o cca půl kilometru dál nosorožčí bránou. V případě, že chcete jet Safari busem, tak je celkem jedno, kudy do ZOO vejdete. Safari bus stojí pak ještě mnohem dál. Jaký je rozdíl mezi Safaribusem a Safari Expresem? Rozdíl nespočívá pouze ve vozidle, ale také v délce trasy, vstupu a vstupném. Protože jsme zastávku Safari Expressu přešli, svezli jsme se Safari busem a musím říct, že jsme nakonec vůbec nelitovali. Autobus stál jen 20 korun pro dospělého člověka (děti zdarma), a také se jízda příliš od Safari Expressu nelišila. Podle průvodce jsme přišli jen o volně pobíhající levharty, které se prý stejně schovávají. Původně jsem pochybovala, zda jízda autobusem, může mít takovou atmosféru, jako jízda Safari Expresem, ale může. Bylo to prostě úžasné. Zvláštní, po nalezení Safari pro nás již orientace v mapce a v celé ZOO nebylo vůbec náročné. Po projížďce Safari jsme již poklidně procházeli celým areálem zoologické a vychutnávali si tu neuvěřitelnou blízkost ke zvířatům.

Výlet do ZOO Dvůr Králové

Díky zdejšímu Safari máte jedinečnou možnost vidět zvířata v pohybu.

Co byste neměli minout

ZOO Dvůr Králové se specializuje na africkou zvěř, a tak o koně v pyžamu tu nebyla nouze, stejně jako o rozličné druhy vzácných nosorožců, jejichž rohy musí dokonce schovávat před nenechavci do sejfu. Až půjdete ze Safari, doporučuji vám zastavit se a udělat si foto u expedičního auta pana Ing. Vágnera, pak také prolézt lanovou dráhu v místech, kterou naleznete kousek od Safari busu (v místě, kde jakýs člověk nabízí vyfocení u načančaného znuzeného velblouda) a po přechodu po dřevěném mostě nad hlavami zeber zahněte doprava. Kousek odtud tam na chodníku naleznete jednu unikátní malbu, která se v hledáčku fotoaparátu promění ve skutečné Niagarské vodopády. Nádherný oční klam.

Výlet do ZOO Dvůr Králové

Na své si přijdou i Vaše děti

Pěší ZOO Dvůr Králové

I pěší procházka zoologickou zahradou ve Dvoře Králové je ohromným zážitkem. Venku vás při prohlídce od zvířat dělí pouze živé ploty a příkopy. Uvnitř pavilonů na vás čekají interaktivně podané informace, průchody mezi zvířaty a krásná flóra. Pozor na pavilon opis, aby se tam vaše malé děti náhodou o rozmnožování nedozvěděli víc, než chcete :-).

Jen těžko mohu definovat, co pro nás bylo nejvíce úchvatné. Líbilo se nám všechno, dokonce i pavilon hmyzu a to už je co říct. Rozhodně nás dostala nádherná a velmi vzácná Okapi, Ibis, který od nás stál jen dvacet centimetrů, hyena, majestátní gorila a dinosauři. Samozřejmě nesmím zapomenout na surikaty, které jsou naším rodinným maskotem. Šokovala nás možnost vlézt do průchozí voliéry pelikánů. Když jsme viděli ty ohromné zobáky, i když k těmto ptákům máme sympatie, odvahu vlézt do voliéry jsme nenašli.

Výlet do ZOO Dvůr Králové

Zdejší dinosauři jsou jako živí

Pár rad a tipů na závěr

Jestliže vyrazíte do této ZOO s dětmi, nezapomeňte se stavit v nově vybudovaném herním parku, který se nachází kousek od žiraf, a také od místa nástupu na Safari Express (kousek od „nosorožčí“ brány). Toto interaktivní dřevěné městečko vám vyrazí dech a vy aspoň na chvilku zatoužíte být opět dítětem. Je to bezvadné, děti tu běhají, houpou se na laně jako opice, šplhají, hrají na honěnou ve dvou patrech ohromného kolosu s pěti věžemi. Hned u hřiště naleznete největší komplex toalet v ZOO, a také jeden velký obchod se suvenýry. Celý obchod je naplněn rozličnými předměty se zvířecí tématikou. Na své si zde přijde každý, malý, velký, s pětikorunou v kapse i ten s několika tisíci.

Komu by při chůzi a běhání zahradou vyhládlo, tak si zde můžete zajít sednout hned do několika restaurací anebo se tu můžete zastavit v občerstveních. Máte z čeho vybírat. V ZOO Dvůr Králové totiž naleznete celý komplex různého občerstvení. Jednotlivé stánky se zaměřují na určitou kuchyni. K mání tu je proto stánek s pizzou (Občerstvení U Žiraf), bufet s bramboráky (Občerstvení U Slonů), Afrika bar, cukrárna U Veverek, Letní Restaurace U Letohrádku, Letní restaurace U Plameňáků, Občerstvení U Levhartů, U Lvů a U Nosorožců. Pokud se chcete doopravdy dobře najíst za rozumný peníz, doporučuji restauraci Rotundy, kterou naleznete u vstupu na Safari Express anebo do Restaurace U Lemurů. Na obou místech skvěle vaří za rozumné ceny. V restauraci U Lemurů máte navíc tu možnost koukat přímo do výběhu lemurů. Není nad to, když se vám nad talíř na sklo nalepí jedna lemuřice a kouká, co to baštíte.

V ZOO jsme strávili velmi příjemných sedm hodin a musím, říct, že kdybychom nemuseli na autobus, ještě bychom tam zůstali.

Přeji i Vám tak příjemný výlet.

Zebry v ZOO Dvůr Králové Dinosauři ve Dvoře Králové Dětské hřiště v ZOO Dvůr Králové

Mohlo by vás zajímat