ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet na Petřín a do Strahovské knihovny

Praha je ohromné město, které skýtá neutuchající množství možností, jak strávit volné chvíle. Kdybych bydlela v Praze, rozhodně bych se nenudila. Nebydlím, nevadí, i tak si každý zdejší pobyt pořádně vychutnám. Jako třeba tehdy, Když jsme se rozhodli, že se vydáme na výlet na Petřín. Byl listopad a vše okolo bylo neuvěřitelně barevné. V osm hodin ráno se nad vším vznášel jemný opar a Praha vypadala poněkud anglicky. To jsme ale ještě nevěděli, že nám počasí bude přát a nakonec se vyčasí.

Nasedli jsme tedy na tramvaj a nechali se dovézt na zastávku Zborovská. Přiznám se, že kdybych věděla, jak je to odtud ke stanici lanovky daleko, jela bych jinou tramvají na zastávku v Újezdě. Procházka to ale byla zajímavá. Ze Zborovské jsme tedy pokračovali po rovně Preslově ulici, kdy jsme prošli kolem Krajského úřadu, pošty, Arbesova náměstí, abychom dále pokračovali po ulici Elišky Peškové až na náměstí Kinských, kde jsme se na chvilku zastavili na dětském hřišti, abychom pak pokračovali dál na Újezd. Tu jsme si na východním svahu Petřína prohlédli Pomník obětem komunismu. Na příkrém zužující, schodišti stojí kráčející postavy, které jsou postupně různě zmrzačeny. Zajímavé, i přesto však ani jednu postavu nedostali na kolena, všechny stále stojí. Také se nám moc líbilo, jak pomník zapadá do okolní scenérie.

Výlet na Petřín a do Strahovské knihovny

Petřín, romantické místo plné klidu a relaxace, kousek od Pražského hradu

Lanová dráha Petřín

Na lanovku, jedoucí na Petřín, se nejvíce těšil můj syn, který ještě v něčem takovém nikdy nejel. Vykulení byli i zahraniční turisté, kteří si mysleli, že budou platit speciální vstupné a ono nic. Lanovka spadá pod pražskou tramvajovou dopravu, a tak se nahoru dostanete s běžným lístkem na městskou hromadnou dopravu. Pokud nemáte lístek, mějte v kapse drobné. Je tu sice dost automatů, ale byl to boj z nich něco vydolovat. Lanovka jezdí (kromě října a března) po celý rok v desetiminutových intervalech. Lanová dráha stojí na Nebozízku, odkud je nádherný výhled na Prahu, a kde je také i velmi příjemná a levná restaurace. Poblíž této zastávky je rovněž Zrcadlové bludiště, ale to je bohužel v zimních měsících zavřené. Pak Lanová dráha projede Hladovou zdí, kterou nechal postavit Karel IV., aby dal Pražanům práci a oni pak měli na jídlo. Zeď pak tvořila součást opevnění středověké Prahy. Jen kousek za ní se octnete na Petříně.

Petřín

Petřínská věž je výraznou dominantou Prahy, a tak její návštěva byla vskutku vytoužená. Výška věže je vskutku úctyhodná a výstup na ni doslova bere dech. Rozhodně není pro ty, kteří trpí závratí a mají strach z výšky, jelikož se na ní točí hlava i otrlci. Doslova cítili, jak se kovová konstrukce okolo nás v tom větru pohybuje. Nebylo to zrovna něco moc příjemného. Na vrchol jsme nakonec přeci jen vyšli, ale stálo nás to přemáhání. Výhled ze špičky byl však vskutku úžasný. Pozor, na rozhledně se platí vstupné, a to poměrně vysoké. Dospělí 120 a děti 65 Kč. Z vrcholku Rozhledny je vidět celá Praha, Hvězdárna, Břevnovský klášter i kostel Sv. Vavřince. Až slezete dolů, máte hned několik možností, co dál.


- můžete se podívat do Břevnovského kláštera
- zajít do Hvězdárny
- anebo navštívit Kostel Sv. Vavřince
- v letním období se tu můžete podívat i do podzemí

My jsme se však rozhodli, že navštívíme Strahovský klášter s knihovnou.

Výlet na Petřín a do Strahovské knihovny

Podzimní schody na Petřín

Výlet na Petřín a do Strahovské knihovny

Petřínská věž je napodobeninou slavné Eiffelovy věže

Strahovský klášter

Cesta z Petřína na Strahovský klášter vede velice romantickou cestou. Když vyjdete z rozhledny, vydáte se vlevo směrem dolů po Kalvárii na Petřín. Cesta vede okolo kaple a kostela svatého Vavřince. Jdete z poměrně prudkého kopce, částečně i po schodech, okolo Petřínských sadů. Zdejší romantické starobylé lampy zdejšímu místu dodávají vskutku kouzelný ráz. Při první odbočce se pak vydáte do leva, až se po lesní cestě dostanete k luxusní restauraci pod Strahovským klášterem. Tato restaurace je pekelně drahá, objevuje se často v českých filmech, ale že by nám tam zrovna chutnalo, tak to tedy zrovna ne.

Uvnitř Strahovského kláštera se nachází úžasná knihovna, která ohromuje návštěvníky nejen svými interiéry, ale i vystavenými knihami. Je zde dokonce i studovna a vy se do útrob některých z historických knih můžete pohroužit. Vstupné do této knihovny je 80 Kč pro dospělé, děti od šesti let tu platí vstupné 50 Kč. Kromě knihovny si tu můžete prohlédnout i historické sály a obrazárnu.

Výlet na Petřín a do Strahovské knihovny

Strahovský klášter je monumentální a historicky velmi významnou stavbou

Jen, co vyjdete za roh kláštera (musíte nejprve projít okolo Klášterního pivovaru) dostanete se na Pohořelec. A právě odtud jezdí tramvaje do všech koutů Prahy. Pakliže se ale vydáte přes Pohořelec, dostanete se na Hradčanské náměstí, kde stojí Pražský Hrad. O něm však zase někdy příště.

Tento výlet vám zabere půlku dne :-)

Petřínská rozhledna Strahovský klášter Schody na Petřín Výhled na Pražský hrad

Mohlo by vás zajímat